BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенка осъди МВР

За първи път у нас русенка осъди системата на МВР.

Съпругът ѝ, който е пожарникар, загива, докато изпълнява служебните си задължения. Предвиденото от закона за МВР обезщетение обаче, е строго ограничено. След като завежда и печели дело на първа инстанция, съдът присъжда на семейството на загиналия огнеборец три пъти по-голямо обезщетение, информира БНТ.

През август 2017-а 57-годишният пожарникар Николай Николаев бил извикан в почивния си ден да гаси пламъците в горяща триетажна къща в Бяла. Паднал от покрива и по-късно починал в болницата. Обезщетението, което семейството му получило били 12 месечни заплати и 10 хиляди лева застраховка. Оказва се, че животът на служителите на МВР струва по-малко, отколкото на всички останали, загинали при трудови злополуки. Съпругата на Николай не желае да се връща към трагедията и към административните неуредици, с които се е сблъскала.

Венцислав Великов – адвокат по делото: Тази жена, когато дойде и ни разказа какви обезщетения са били изплатени – това беше потресаващо. Подигравка. Този текст дискриминира служителите на МВР, за разлика от един обикновен работник, който е на трудови правоотношения по Кодекса на труда, където при трудова злополука няма лимит на обезщетението.

От адвокатската кантора се обърнали към Европейския съд за правата на човека дали има дискриминация в Закона за МВР.

Елвира Димитрова – юрист: Особеността тук е, че служителите по закона за МВР са дискриминирани, като им е определен лимит от определен брой работни заплати, които да получат при смърт по време на трудова злополука. Това е в разрез с европейското законодателство.

Така се стигнало до дело в Русенския окръжен съд, което било гледано по Кодекса на труда и е спечелено. А съпругата и двамата ѝ сина вече ще получат 190 хиляди лева обезщетение. От пожарната и синдиката в Русе признаха, че има несъвършенства в Закона за МВР, но отказаха коментар по случая. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!