BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенец: Мен ме продават като животно!

Жители на квартал в Русе излязоха на протест в защита на домовете си.

Над 100 семейства са заплашени да останат на улицата, тъй като част от жилищата им, собственост на фалирал завод, вече се продават на търг. Хората са притеснени, че ще останат посред зима без покрив над главата. Те протестираха, преминавайки със скандирания по пешеходните пътеки на бул.“Тутракан“, за да обявят публично тревогите си, предава Русе Медиа.

До продажбата на ведомствените апартаменти се стига, след като Захарният завод в Русе е обявен в несъстоятелност. Наемателите им, които живеят от десетилетия в старите сгради, са притеснени. Новината, че вече има шест жилища на търг, ги е изненадала неприятно.

Сред потърпевшите е Маргита Борисова, която е майка на дете с увреждане, и за семейството й е непосилно да участва в търга.

Никой не ни беше уведомил, че ще бъдем директно обявени на търг. Ако някой се яви на търга и купи нашето жилище, ние ще трябва да излезем на улицата по Коледа. Синдикът ни беше обещал още юни месец, че тези жилища ще се продадат първо на нас, на държавна оценка. А сега нашата оценка за 54 квадрата е 28 000 лв. Нашата къща е на 106 години, гредоред. Никоя от тези къщи не трябва да се продава на такава цена, това е смешно. Ние ги нямаме тия пари“, казва жената.

Подобни са тревогите и на Дора Христова, която е вдовица, а синът й е инвалид. „Как ще го платя и кой ще ми даде на мен заем на 73 години. Казаха ми излизаш на квартира – как да стане със син инвалид, с 200 лв. пенсия“, възмутена е тя.

Според синдика на предприятието само шест от имотите отиват на търг, а останалите ще бъдат предложени първо на настоящите наематели. Хората обаче имат претенции, че цените са високи за 100-годишните сгради, които са ремонтирали сами за своя сметка.

Оценката да бъде от независим оценител, не от някакви частни организации, които да искат 500 лв. на квадратен метър и да снимат имуществото на хората, защото то е наше. Ние сме го обзавеждали“, казва Ивелина Иванова.

Семействата се надяват на съдействие от общината, за да не останат посред зима без домовете си. Следващата седмица им предстои среща с новия кмет на Русе в търсене на решение на казуса.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!