BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма материал, положителен на хора от Русе

„В Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни болести, където се диагностицират и потвърждават всички случаи на коронавирусна инфекция при проявени болни, няма материал, положителен на хора от Русе, заяви зам.-началникът на кризисния щаб за коронавируса проф. Тодор Кантарджиев, предаде Русе Медиа.

Припомняме, че вчера в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ бяха приети две жени – на 41 и на 20 години, с грипоподобни оплаквания. Те са се завърнали от Италия и са потърсили лекарска помощ, притеснени от възможността да са се заразили с вируса.

На граничния пункт „Дунав мост“ продължават превантивните мерки, свързани с проверка на пътници, които се завръщат от Италия и Китай. На място има денонощно дежурство от специалисти от РЗИ. Реално рискът да се появят заразени е минимален, тъй като почти никой от въпросните две страни не пристига директно в Русе, а преминава първо през границите на други страни.

Според държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ефектът от граничния контрол е не повече от 20-22 %.

„Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период. Човекът може да няма нито температура, нито признаци, които термокамерите и безконтактните термометри не могат да уловят. Но и тия 20 процента са достатъчни, за да остане тази мярка“, казва доц. Кунчев. Той коментира, че много по-важен е изходящият контрол, който специално в Китай се осъществява много строго при напускане на страната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!