BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продължава ремонтът на пътя Русе – Кубрат

Продължава ремонтът на второкласния път II-23Русе – Кубрат, както и на първокласния път I-2 Русе – Варна.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Над 445 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани досега по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

От тях през 2020 са завършени общо 158,5 км. Инвестицията е за над 142 млн. лв., а средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

През 2020 г. по ОПРР са изпълнени ремонтите на 142,9 км второкласни и третокласни пътища, а на още 15,7 км строителните работи са приключили и предстои издаването на разрешенията за ползване от държавната приемателна комисия. С европейското финансиране през тази и миналата година бяха рехабилитирани близо 64 км от третокласния път Смолян – Стойките – Широка лъка – основна пътна връзка за жителите на област Смолян и алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Асеновград – Смолян.

През 2020 приключи и ремонтът на последните 20,2 км от третокласния път III-663 Чирпан – Симеоновград, а останалите 30,8 км от пътя бяха изцяло обновени през м.г. Ремонтирани са и 32,5 км от второкласния път Дупница – Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София – Благоевград и АМ „Тракия“ и важна пътна комуникация за общините Дупница и Сапарева баня с малките населени места с. Крайници, с. Клисура и с. Сапарево. Рехабилитирани са и 30 км от път III-112 Дъбова махала – Монтана, важна пътна връзка за редица населени места в Северозападна България с градовете Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом и ферибота Видин – Калафат. Ремонтирани са и 12 км от път III-109 за най-малкия град в България – Мелник.

По ОП „Региони в растеж“ през 2021 продължава ремонтът на още 106,3 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 33,5 км от Айтоски проход – път III-208 Провадия – Айтос, който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с АМ „Тракия“, на близо 47 км от второкласния път II-23 Русе – Кубрат – основната пътна артерия между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища I-2 Русе – Варна, I-7 Силистра – Шумен и второкласния път II-49 Кубрат – Разград.

Продължава и ремонтът на 26 км от третокласния път III-507 Кърджали – Мост – Манастир. През 2021 по ОПРР ще започне рехабилитацията на близо 79 км пътища. Ще се ремонтират 27 км от второкласния път II-53 Поликраище – Елена – Сливен, 23,4 км от път III-559 Полски градец – Тополовград – Устрем в област Хасково, 9,5 км от път III-2077 Каблешково – Межден в област Силистра и близо 19 км от път III-9004 Варна – Белослав – Житница в област Варна.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България продължава ремонтът на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци – Рудозем, а по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България през 2020 започна основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Стартира рехабилитацията на 9,3 км от път III-118 Гулянци – Долна Митрополия в област Плевен, както и на около 15 км от път II-81 Берковица – Монтана в област Монтана.

През 2021 е планирано да стартира изграждането на 2,61 км от обходния път на град Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Предвижда се част от изграждането на обхода на Рудозем да се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014-2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!