BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проблемът с мръсния въздух нажежи страстите сред общинарите в Русе

Болезненият проблем за чистотата на въздуха в Русе разпали политическите страсти на днешната сесия на Общинския съвет.

Още в началото на заседанието зам.-председателят на местния парламент Наталия Кръстева прочете декларация от името на групата на ГЕРБ, в която разкритикува новата администрация и обвини кмета Пенчо Милков в популизъм и бездействие, предава Русе Медиа.

Според ГЕРБ всичко, с което в момента се хвали кметската управа, са действия, извършвани от общинската администрация и през последните три години при предишното управление. Създадена е била и Междуведомствена комисия от всички отговорни институции – РИОСВ, РЗИ, Инспекция по труда, Изпълнителна агенция по околна среда и води, Община Русе и др. , и е била сезирана Окръжната прокуратура. Въз основа на дейността на тази комисия, ежеседмично са били извършвани проверки в промишлени предприятия, за което са съставени констативни протоколи. Бе припомнено, че в началото на 2019 г. в отдел „Екология“ е бил създаден т.нар. „Регистър на комините“ и тези налични данни би следвало да бъдат допълвани своевременно.

Добре известно е, че битовото отопление през зимата води до повишаване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Това означава ли, че администрацията ще насочи усилията си само и единствено към гражданите, които горят нерегламентирани материали, като всъщност по този начин би се отклонило вниманието от големите промишлени замърсители, които остават необхванати и ненаказани?! Защото проблемът е наличен и през летния период, когато не се палят печки и причините не следва да бъдат търсени само и единствено в гражданите“, заявиха още от ГЕРБ.

Кметът Пенчо Милков отхвърли категорично обвиненията и заяви, че има хубави неща, започнати от предишната администрация и ще бъдат продължени. И коментира, че не е съгласен с възложения ангажимент на кметовете от страна на държавата да следят за ФПЧ и да санкционират бедните, но такива са законите.

Темата продължи и по време на дебатите за създаване на временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Тя ще работи една година с възможност за удължаване на срока, като на всеки три месеца ще излиза с информация за работата и свършеното до момента.

Съветниците от ГЕРБ изразиха скептицизъм по отношение на комисията, тъй като смятат, че тя ще дублира дейността на компетентните органи. Поставен бе и въпросът, че  в законодателство няма предвидени норми за измерване на всички показатели и пределни нива за всевъзможни замърсявания.

Останалите партии застанаха зад идеята, тъй като смятат, че такава комисия е нужна на Русе. Дауд Ибрям от ДПС, който бе избран за председател на новата комисия, бе категоричен, че в проектобюджета трябва да бъде внесено предложение за решаване на проблема със съответната апаратура. Според него проблемът с ФПЦ не е основен за Русе, а замърсяването на въздуха идва най-вече промишлените предприятия.

Кметът Пенчо Милков отново призова русенци да се обединят около темата, защото чистотата на въздуха е над измеренията на Общинския съвет и над една администрация. Той прикани в комисията да участват всички, а информацията да достига до гражданите, които имат право да знаят какво дишат.

Създаването на комисията бе прието от съветниците, като в нея бяха включени 9 членове от всяка група на Общинския съвет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!