BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Полицаи“ всяват паника в Русе

„Служители на полицията“ всяват паника с телефонни обаждания до гражданите в Русе.

Днес получихме сигнал от притеснени граждани, които получили обаждане по телефона от „служител на Първо РУ – Русе“. Хората са изпаднали в паника, защото не е нормално полицията да ти звъни по телефона, което много прилича на познатата схема на телефонните измамници.

„Полицаят“ се представял за инспектор Костов от Първо РУ – Русе, който привиквал граждани да получат някаква „тайна“ пратка. След въпрос, каква е тази пратка и защо трябва да се получи на среща с въпросния полицай, отговор няма. Обажданията се правели от няколко различни мобилни номера, което поражда още повече съмнения и страх у хората.

0888****15 е последният номер от който е звъняно.

Защо служители на полицията използват същия подход на телефонните измамници?

Това не е първият случай за подобна практика, която видимо е порочна, но изглежда това не притеснява МВР

Кварталните полицаи са основните „заподозрени“ в този телефонен тормоз над хората. Вместо да обикалят по адреси и да се представят на хората, те издирват телефоните им номера и започват да им звънят безразборно. 

Обаждането от непознат мобилен номер по телефона не удостоверява по никакъв начин, че обаждането е от полицията и хората имат пълното основание да се притесняват. Всеки един измамник от Ветово може да ти се обади по телефона и да ти каже, че е инспектор Костов и търси съдействие.

От Dunavmost съветваме всички хора да не откликват на обаждания по телефона от непознати номера.

Съветваме и органите на МВР да вземат адекватни мерки и да спрат тази порочна практика на свои служители, която лесно може да бъде взаимствана от телефонните измамници.

МВР многократно е давало съвети как да разпознаете и избегнете телефонна измама, които противоречат на действията на собствените им служители: 

„Независимо, че в много случаи униформени се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си. Затова МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не се предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона.

Най-често използваната от измамниците схема е – „Оказване на помощ на полицията“.

При всички положения, не се поддавайте на този сценарий, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112, по възможност о друг апарат, а не този, от който е получено обаждането от измамниците.

Измамниците използват и други сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.

Разпознай измамата:

АКО ПОЛУЧИШ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ

АКО ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

ТОВА Е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!

НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!

НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!