BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенчо Милков: Всички заедно трябва да се обединим за чистия въздух на Русе

Няма да режа лентички, защото не аз съм писал, печелил и работил по проектите, които ще бъдат завършени тази година от общината.

Това заяви по време на общественото обсъждане на проектобюджет 2020-а кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от Русе Медиа.

Той коментира, че финансовата рамка има известна приемственост, защото няма как за два месеца да се правят резки промени, но в нея са залегнали и приоритетите за чистотата на въздуха и превръщането на общината в самостоятелна.

Пенчо Милков обясни, че целта му е постепенно общинските предприятия сами да извършват повечето дейности, за които досега е плащано на външни изпълнители. Вече има назначени строителни работници, подготвя се закупуването на машини. За съжаление големият проблем във финансово отношение са отчисленията, които общината трябва да плаща на екоинспекцията за битовите отпадъци. От собствените приходи в размер на 43 млн.лв. близо 10% – 4,5 млн.лв., ще отиват по сметката на РИОСВ. Затова целият потенциал на администрацията е впрегнат да промени това и да освободи общината постепенно от тези суми.

„В бюджета са заложени нови принципи на работа, за да превърнат общината в самостоятелна и силна, обърната към бизнеса и гражданите“, заяви още Пенчо Милков.

Главният финансист Емилия Пенева представи проектобюджета, който е малко над 119 млн.лв. без преходен остатък. 61% са държавно финансиране, останалите 39% са от общински приходи. Най-голям дял имат средствата за образование – 49%, следвани от околната среда – 19%, където всички приходи и разходи са от собствени средства, и социалните дейности – 9%.

След презентацията имаше много въпроси към администрацията, на които кметът отговори. По отношение на почистването на зелените площи от нерегламентирани сметища Пенчо Милков отново припомни, че всяка година заради недобросъвестни граждани общината харчи по 250 000 лв. „Новото родолюбие е да пазим чистота и да реагираме, когато видим нарушение. Ние чистим и след няколко часа е отново същото, защото няма съзнание“, каза той.

Кметът коментира и темата за чистия въздух, по която общината работи и косвено – чрез програмата за подмяна на печките на твърдо гориво и закупуването на компостери, чрез новите електробуси и тролейбуси, на които трябва да се изгради депо и станции за зареждане.

„Работим, за да дадем цялата информация – какъв е процентът на замърсяване от битовото отопление, какъв е от предприятията – чрез инвентаризация на промишлените производства. В анализите ще помогнат и учени от БАН, но не бива да забравяме и колите, които също замърсяват. Всеки ден гледам справките от тел.112 и се радвам, че има сигнали за горене на отпадъци, защото това е гражданското общество, което е непримиримо. Всички заедно трябва да се обединим за чистия въздух на Русе“, каза кметът.

Той обяви, че общината подготвя официален регистър на сигналите, които получава, като ще има и критерии, по които ще се реагира на това „цунами“, както го определи Пенчо Милков. Ще се отстраняват нередностите по важност за обществото.

По време на обсъждането имаше и много други въпроси и предложения, като всички те ще влязат като част от документите по проектобюджета на сесия на Общинския съвет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!