BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенчо Милков: Бъдете силни, заедно сме!

Откакто действа горещият телефон за помощ при закупуване на лекарства, хранителни продукти и неща от първа необходимост, 46 русенци са ни потърсили за съдействие. Те са предимно възрастни хора и поставени под карантина. Служители на Община Русе им закупуват и доставят всичко нужно.

Това съобщи кметът на Русе Пенчо Милков в социалната мрежа.

Над 80 души са позвънили на обявения телефон за информация и съвети за предпазване от коронавируса.

От края на март психолози от 5 неправителствени организации в Русе също дават телефонни консултации. Голяма част от хората, потърсили подкрепа, се притесняват за доходите си и възможността да се справят с ежедневните разходи. Други споделят тревогите си от социалната изолация и ограниченията да се срещат и общуват със свои близки.

„Както ви казах, от няколко дни хората, посещаващи обществената трапезария, получават топъл обяд по домовете си, а скоро ще им бъдат доставени и пакети с хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма „Храни“. До дни общината ще представи и проект по програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“. Тя ще помогне на 250 възрастни и самотни хора.

Активно помага и Домашният социален патронаж. 555 русенци в пенсионна възраст и хора с увреждания с представени експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК получават ежедневно топла храна в домовете си, а санитари ги посещават по график, за да поддържат хигиена в жилищата им.

Нашите усилия, грижи и надежда са насочени към по-безболезненото преминаване през трудния момент. Бъдете силни, заедно сме!“, пише още г-н Милков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!