BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отбелязваме 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе

Тази година отбелязваме 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе. За целта е планирана богата културна програма

Тази вечер от 19.00 ч. в Дом „Канети“ на ул. „Славянска“ 12 ще се проведе концерт на квартета на Carnevale Ensemble.

На 14 октомври отново на същото място, но в периода от 10.30 до 12.30 ч. ще се състои и литературно четене. Тогава ексръководители на местно и регионално ниво ще разкажат за учредяването на културната институция. Сред официалните гости на събитията ще бъде и лично извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия в София Н.Пр. Андреа Вике.

Това стана ясно от проведения преди минути разговор между областния управител Галин Григоров и председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова.

Благодарение на Областната управа в Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература.

Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

 Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.

На 25 юли отбелязахме и 115 години от рождението на единствения нобелов лауреат в Русе Елиас Канети.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!