BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОИК отстрани от длъжност кметa на град Ветово

Общинската избирателна комисия е отстранила от длъжност кметa на град Ветово

Общинската избирателна комисия във Ветово е прекратила предсрочно пълномощията на д-р Мехмед Мехмед като кмет на община Ветово и на Салих Салиев като кмет на село Смирненски.

Причината е, че те не са прекратили дейността на фирмите си, за което в ОИК са подадени сигнали. Това става ясно от решенията на ОИК-Ветово, които са публикувани на интернет страницата на комисията.

Според закона за местното самоуправление и местната администрация кмет не може да извършва търговска дейност или да бъде управител в търговско дружество.

Заместник-председателят на ОИК – Ветово, Йордан Дойчинов обясни, че д-р Мехмед не е изпълнил частично задълженията си по отношение на две търговски предприятия, които има регистрирани. По отношение на едното не е уведомил ОИК и не е предприел действия за прекратяване на дейността в законоустановения едномесечен срок, а по другото – не е уведомил ОИК и председателя на Общинския съвет във Ветово, но е прехвърлил собствеността на дружеството.

Д-р Мехмед Мехмед коментира, че ще обжалва в Административния съд решението на ОИК – Ветово, като ще поиска и спиране на предварителното му изпълнение.

Той обясни, че е предприел действия по заличаване на фирмата си още на 25 ноември миналата година, като по думите му е спазил едномесечния срок според изискването на закона.

Според Мехмед това е атака срещу него. По думите му тази неприятна ситуация ще вкара общината в една несигурност, тъй като предстои да се приеме и нейния бюджет.

Дойчинов каза още, че предстои един от заместник-кметовете на Ветово да бъде избран за временно изпълняващ длъжността кмет на общината.

Решенията на ОИК могат да бъдат обжалвани в седемдневен срок пред Административния съд в Русе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!