BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обществените поръчки бавели новото спешно отделение в Русе

Процедурите по обществени поръчки бавят реализацията на проекта за ново и модерно спешно приемно отделение в УМБАЛ „Канев“ – Русе, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Според нея обаче вече се вижда краят на сагата, продължаваща вече три години, защото вече са обявени поръчки както за оборудване, така и за строително-монтажни дейности, а линейките вече са закупени, предава Русе Медиа.

Д-р Даниела Дариткова участва в кръгла маса на тема: „Здравеопазването като предизвикателство пред пациенти и лечебни заведения“, организирана от клуб „Медик“ към ПП ГЕРБРусе. Тя  изрази мнението си, че едно от най-добрите решения за по-доброто обслужване на пациентите и за работата на лекарите е въвеждането на единна национална здравно-информационна система. „Надявам се, че до края на годината това ще бъде реализирано, а от друга страна на път е реализация на един проект за инвестиции в спешната помощ. Ако той завърши успешно, смятам, че и тук в Русе ще има едно модерно спешно приемно отделение, което да отговори на очакванията на всички пациенти“, коментира тя.

Като педиатър д-р Даниела Дариткова засегна и темата спешната помощ за децата. Тя отново припомни, че според законодателството спешен детски кабинет може да има само в специализирани болници. В общия случай малките пациенти се обслужват от спешните кабинети във всяка болница. „Помощта е организирана така, че пациентите постъпват в спешно отделение, където се преглеждат от съответния дежурен лекар и ако се нуждаят от консултация и състоянието изисква такава от съответен специалист, той се извиква от стационара и се консултира детето. Такъв е начинът на организация на помощта за спешни състояния. Защото за всеки родител неговото болно дете изглежда тревожно, страшно и му звучи спешно, но все пак има ясни критерии за спешност в медицината“, обясни тя.

В момента България има един от най-модерните имунизационни календари, който тази година е променен с въвеждане на нови ваксини и отпадане на други. „Смятам, че трябва всички български родители да са спокойни за това, че качеството на ваксините е абсолютно гарантирано, защото ние имаме на разположение продукти, които са с гарантиран произход, осигурени са достатъчно ваксини, тъй като МЗ промени начина на заявките и дефицит няма да има“, коментира д-р Дариткова. Очаква се скоро да има и ваксина, която да позволява имунизация против варицела, но тя е включена като само като препоръчителна в календара.

Един от основните проблеми на здравеопазването у нас си остава и липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари. Все по-малко млади лекари, които завършват, искат да специализират обща медицина и да стават джипита. Затова тази година се предвижда в рамковия договор да се увеличат сумите, които се заплащат на общопрактикуващите лекари – и за брой пациенти, и за дейност. Все още не е решен обаче проблемът със специализацията – тя да бъде облекчена така, че да могат лекарите да започват работа, да сключват договори и да набират пациенти, защото в момента те са ограничени в тази посока.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!