BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Облъчват с бактерицидни лампи класните стаи в русенско училище

В русенското училище „Никола Обретенов“ са инсталирани бактерицидни лампи, с които се облъчват класните стаи.

В основното училище има 340 ученици, които учат на една смяна. Децата обаче прекарват в сградата на учебното заведение почти целия ден. Затова от ръководството му са решили да направят помещенията още по-безопасни и обработват допълнително класните стаи, информира БНТ.

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов“ – Русе: „Решихме да закупим бактерицидни лампи, които имат превантивно действие, тоест не заместват основното хигиенизиране на стаята, но те убиват бактерии, микроорганизми, акари във въздуха, както и върху повърхностите. Помощно е действието. Осветяването на стаите става, след като се приключи окончателно дезинфекцията на всички твърди повърхности. Тези лампи са затворен тип, използваме ги без присъствие на хора и животни. Затова използваме времето, след като приключат учебните занятия и събота и неделя.“

Ползването на тези лампи става при по-особен режим, като се спазват всички изисквания за безопасност.

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов“ – Русе: „Лампите се включват, след като стаята е напълно хигиенизирана. Те имат таймер за 10 секунди, през което време служителят да излезе, светят 30 минути и изключват сами. Изчакваме известно време, проветряваме стаята и местим лампата в друга стая. Според последните научни изследвания, те влияят върху патогенните микроорганизми и в крайна сметка, ако не помогнат, няма да навредят„.

Ефектът от действието на мерките за дезинфекция и на останалите средства за хигиена засега е добър.

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов“ – Русе:Слава Богу, засега всички деца са предпазени. Училището е сигурна територия от гледна точка на дезинфекция и хигиенизиране. Бих препоръчал и на всички родители да спазват същите мерки, каквито и ние спазваме вкъщи„.

От училището се надяват да успеят да задържат вируса за дълго надалеч от своите ученици. Те вярват, че периода на карантината и епидемията влияе творчески както на учениците, така и на учителите.

Пример за това е работата на две преподавателки от началния курс, които по време на принудителната изолация през пролетта са изрисували иначе неугледния на край коридора и са го превърнали в прекрасен кът за отдих и игра за децата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!