BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напрежение сред пожарникарите заради жълти стотинки

Напрежение сред пожарникарите заради промени в работното време.

От 7 януари огнеборците трябва да ползват компенсации вместо да трупат извънредни часове, което води до проблеми с екипите. Хора от различни смени ще трябва да работят заедно и тепърва да се синхронизират при възникване на инцидент. Огнеборците не са съгласни с промените и се готвят за протест, предаде Русе Медиа.

Иван Димитров е командир на екип във Втора пожарна служба в Русе и синдикален лидер на над 100 пожарникари. Той не приема нововъведението, защото смяната му остава с четирима вместо със седем души.

„Четири човека за нашата служба това са хората, които ще отговарят за половин град. Заради едни жълти стотинки. Смените се разбутват и няма екипност в нашата работа, което на практика ще доведе наистина до рискуване на животи. Има случаи, когато е по-сериозен пожарът, всеки си знае какво прави, има случаи, когато даже не си и говорим. Всеки си действа и си върши работата“, казва огнеборецът.

Преди време е имало отново опит да се въведе тази промяна, но е била отменена заради появилите се проблеми. Самият Иван Димитров е пострадал при инцидент, свързан с отсъстващи колеги.

„Отиваме на произшествието трима човека, както казах, има хора в компенсация, няма как да отидем повече. Има една стълба, която е тризвенна разтегателна и се смъква от близо 4 метра. Тази стълба тежи много. В никакъв случай, ако тези хора не бяха компенсация, аз нямаше да се кача сам отгоре. Хлъзгавичко беше и когато подавам от задния край, се подхлъзнах и кракът ми влезе между кабината и каросерията. И стълбата откъсна пръста ми“, разказва Иван Димитров.

Промените предизвикаха недоволство сред огнеборците в цялата страна. Те заплашват с протест, което накара вътрешният министър Младен Маринов да поеме ангажимент за отмяна на спорните текстове в наредбата. Синдикатът на пожарникарите запазва протестна готовност, докато не се предприемат реални действия от страна на МВР.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!