BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Монтюпе“ се завръща!

Съдът потвърди споразумението между „Монтюпе“ и РИОСВ

Споразумението било в полза на обществото и в интерес на живота и здравето на гражданите на Русе.

Припомняме, че „Монтюпе“ беше спечелило награда в националния конкурс „Най-зелените компании на България 2014“. След тази лицемерна награда, русенци години наред се надишаха на въздух с аромат на бакелит, което определено не беше в интерес на живота и здравето на гражданите. 

Сега се надяваме това споразумение да не върне кошмара, който изкара хората на улицата през последните години.

Административен съд – Русе потвърди сключеното споразумение между „Монтюпе“ ЕООД и РИОСВ и прекрати съдебното производство

С Определение от 28.05.2020 г., постановено по дело № 424/2016 г. Административен съд – Русе прекрати съдебното производство, образувано по жалба на „Монтюпе“ ЕООД срещу заповед №471/10.11.2016 г. на директора на РИОСВ – Русе.

Припомняме, че с процесната заповед бе спряна експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в „Монтюпе“ чрез пломбиране на каруселните устройства 7 и 8 в производствено хале № 3.

С протоколно определение от 31.10.2019 г., съдът спря производството по делото, след заявеното от страните намерение да бъде сключено споразумение, с което спорът да бъде окончателно решен като най-добър консенсусен вариант в полза на обществото и за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух.

В края на април 2020 г. жалбоподателят депозира в съда споразумение между страните, в което се акцентира върху започналата реализация на мащабна инвестиционна програма от „Монтюпе”, която предвижда изграждане на пречиствателни инсталации и в хале № 3.

В открито съдебно заседание и след изразено положително становище от представителя на Окръжна прокуратура – Русе днес, 28.05.2020 г., споразумението бе подписано от страните (чл. 178 от АПК).

След преценка на съдържанието на документа съдът установи, че са разрешени спорните въпроси в настоящото производство, споразумението не противоречи на закона и в него ясно са описани поетите конкретни задължения на страните в интерес на живота и здравето на гражданите на Русе.

С тези съображения съдът намира, че са налице основания за обезсилването на заповедта на Директора на РИОСВРусе и прекратяването на производството.

Потвърденото споразумение има последиците на влязло в сила съдебно решение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!