BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митко от Ветово: Съжалявам, че стана такава беля

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 51-годишния Митко Митев от Ветово, в чийто имот бяха открити над 20 кг взривни вещества. Минният инженер пострада в понеделник при избухване на тротилова шашка, поставена в стар автомобил в двора му.

Окръжната прокуратура поиска постоянно задържане под стража на мъжа, който е обвиняем за предизвикване на взрив и унищожаване на обекти и за придобиване и държане на взривни вещества без разрешително в големи количества. 51-годишният жител на Ветово е признал пред полицията, че е складирал у дома си боеприпасите, които се събирал в период от 12 години.  При претърсването след инцидента бяха открити 22 тротилови пресовки и 16 кг амонит. По-късно, след повдигане на обвиненията, той е отказал да дава обяснения, предаде Русе Медиа.

Единственото, което Митко Митев каза пред журналистите, бе, че съжалява за станалата беля и че не е трябвало да става така. След това отказа да отговаря на повече въпроси.

Прокуратурата мотивира искането си за постоянно задържане с високата обществена опасност на извършеното престъпление, за което и по двете обвинения наказанието е затвор от 3 до 10 години. Освен имота във Ветово е претърсен и апартамент на Митев в Русе, където за момента не са открити други взривни вещества, но все още не са проверени мазето и таванското помещение, които не са установени. Съпругата на Митев не е могла да посочи кои са точно неговите.  

„На практика може би ще се потвърдят неговите твърдения, които е дал пред служителите на полицията, че това са единствените взривни вещества, които той притежава. Докато обаче не бъде извършена пълна проверка, не мога да гарантирам това нещо“, каза пред медиите прокурор Николай Николов.

Защитникът на обвиняемия помоли той да бъде пуснат под домашен арест, като изтъкна здравословното му състояние – в момента е на успокоителни, а три месеца преди Нова година отново е бил на лекарства за психиката. Според прокуратурата обаче това е още един мотив Митев да остане в ареста, тъй като е с лабилна психика.

За момента все още не е ясно защо мъжът е притежавал такова количество експлозиви и каква е причината за инцидента. Докато той не даде обяснения, ще се работи по трите версии – нещастен случай, умишлен взрив или друго лице е сложило тротила с цел да навреди на обитателите на имота. Експертизи ще установят и годността на намерените взривни материали.

Съдът прие мотивите на прокуратурата и остави за постоянно в ареста Митко Митев, който има право да обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!