BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любовни писма до племенника на Ангел Кънчев се пазят в Русе

Любовни писма на повече от век, които се пазят в Държавния архив в Русе, разкриват неизличимата сила на любовта.

Това е история за романтичната, но неосъществена любов на поет символист, потомък на известен род и неговата любима Даня.

Герой в тази история е Ангел Кесяков, племенник на известния ни революционер Ангел Кънчев. За него се знае твърде малко. Той е роден и живял в Русе.

Ангел Кесяков учи в Софийския университет в периода 1912 – 1914 година. Колко време остава да живее в Русе, какво се случва след това с него, не можем да кажем. Умира в София през 1950 година. Любимата му е още по-мистериозна. Тя се казва Даня, но коя е, от какво семейство е, какво става с нея, не е ясно. Тяхната любов е незавършена, нещастна, обвита в мистерия. Писмата са много емоционални, може би е плакала, докато ги е писала„, разказа пред БНТ главният специалист в Държавен архивРусе Толя Чорбаджиева.

„Милий Ангеле, пиша ви посред нощ и в най-разнебитено състояние на моите нерви…Ей сега нашите едвам ме оставиха – имахме дълга разправия…Само когато имам вашата ръка в своята, когато ви слушам, мен ми се иска да живея! Аз съм ваша и ваша ще остана! В живота и в смъртта! Изнемогвам! Искам и имам да ви казвам много… В четвъртък, в 3 часа на кея! Горещо ви целувам. Ваша: Даня!“

Това беше любовната история на поета символист Ангел Кесяков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!