BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал

Организацията на Домусчиев се засегна, че я наричат казионна и поръчкова, и остро атакува довчерашните си членове

В рамките на броени часове една от големите бизнес организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, се разтресе от тежък скандал. „Искрата“ тръгна от братя Бобокови, които вчера обявиха, че фирмите им напускат КРИБ, защото се е превърнала в безгласна казионна организация, обслужваща управляващите.

Днес конфедерацията, оглавявана от бизнесмена Кирил Домусчиев, излезе с „контрапротест“ срещу знаковото напускане на Бобокови. В текста се говори за поръчкови подвиквания „крадеца вика дръжте крадеца“ и се изтъква, че „КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората“ – намек, че фирмите на Бобокови са врагове на околната среда, каквато е и тезата на прокуратурата. Езикът в позицията на индустриалците, пълна с грозни нападки, повече приляга на медиите на един друг едър бизнесмен, който по съвместителство е и депутат, пише вестник Сега.

Във вчерашното си обяснение за раздялата с КРИБ Пламен Бобоков изразява разочарование, че организацията се е изродила и днес по никакъв начин не защитава членовете си от репресиите на властта:

КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И отдавна вече няма нищо общо с „гласа на българския бизнес“. Цялото това гробно мълчание на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към правителството по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация „на повикване“Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява“, се казва в позицията на братя Бобокови.

Управата на КРИБ днес отвърна на удара, като обяви напускането на Бобокови за „театрално-водевилно“. Организацията се оправдава, че не е защитила своите членове – Приста Ойл холдинг, Монбат и Приста Рисайклинг, защото вървяло досъдебно производство и можела да даде становище едва след произнасянето на съда на последна инстанция. От позицията на КРИБ се разбира, че Бобокови са търсили подкрепа, след като бяха обвинени от прокуратурата в незаконно третиране на отпадъци, но не са я получили поради „принципни съображения“. Ръководството на КРИБ днес нарича довчерашните членове на организацията братя Бобокови „обекти на досъдебно производство“, а молбата им за подкрепа определя като „абсурдни опити да бъде оказван натиск за нарушаване на принципна позиция на КРИБ„.

В днешното си становище на организацията с председател Кирил Домусчиев се оплаква и от „организирана медийна атака от обичайната група сайтове с едни и същи опорки“. После заявява, че „КРИБ ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам – монополни цени по бензиностанциите и т.н. Това са поредни намеци-нападки срещу други бизснесмени, които се разделипа по-рано с КРИБ. Също като Бобокови те не бяха изгоненот от храма, а сами го напсунаха по различни причини – като Валентин Златев и цялата Петролно-газова асоциация например, които си тръгнаха миналата година заради разнобой по промените в правилата за петролния бизнес.

От КРИБ подчертават, че не са организация за тези, които тровят природата и хората, а за сериозни и достойни бизнесмени. Не се разбира дали смятат братя Бобокови за отровители, и ако е така, защо не са си изключили досега.

За повече убедителност от бизнесформацията изтъкват, че непрекъснато приемат нови членове. Това е вярно, но прави впечатление, че новите попълнения имат специфичен профил. Те са или държавни предприятия, или компании, чийто бизнес модел е силно зависим или контролиран от държавата, коментира „Капитал“.

КРИБ наистина се държи като присъдружна на управляващите организация. Дори когато Бойко Борисов се раздели с Владислав Горанов, от КРИБ пуснаха сълзливо прощално-хвалебствено писмо за безценния финансов министър (който бе отстранен заради съмнения за връзки с ДПС, заради проспаните 700 млн. лева такси на лотариите на Васил Божков и т.н.)

КРИБ не защити нито една фирма и нито един предприемач, пострадал от ударите на властта. Пресен пример е случаят с масираните проверки във веригата „Хиполенд“, след като собственикът ѝ подкрепи протестите. АИКБ и БСК например АИКБ и БСК например осъдиха използването на държавни институции като бухалки и защитиха правото на предприемача да изказва публична позиция.

КРИБ обаче запази „дипломатично мълчание“, както и за други подобни случаи. И не е чудно, че няма никакви критики на властта. Държавата е доста благосклонна към бизнес начинанията на председателя Домусчиев, а само преди дни дойде поредният жест – Комисията за защита на конуркуренцията му разреши да придобие още една телевизия – Канал 3. С което продължава и расте опасната концентрация на медии в ръцете на неколцина едри бизнесмени начело с Делян Пеевски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!