BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на село Ряхово: Има опасност от наводнения

Предпазната дига на река Дунав между русенските села Бръшлен и Сандрово се руши. При високи води има опасност от наводнение.

Една от причините за лошото състояние на 20-километровата дига са тежкотоварните автомобили на дърводобивни фирми, които минават през нея. Институциите настояват за законови промени, за да се упражнява по-строг контрол, предава БНТ.

В района на село Ряхово две фирми секат дърва и често тежките им камиони преминават през дигата, въпреки забраната.

„Ние бием тревога всяка година, тъй като фирмите, които добиват дърва разрушават дигата“, каза кметът на с. Ряхово.

Комисията от представители на различни институции, която провери дигата, ще иска законови промени, за да се контролира маршрута на камионите.

„Държавно горско стопанство би трябвало да има правомощията да упражнява този контрол, който го няма в момента.“, каза Галин Григоров – областен управител на област Русе.

Не по-малък е проблемът с пробойните в предпазния насип. Дигата е издълбана от язовци и лисици.

„Има такива дупки по дигата, които при високи води, ако не се констатира къде са, може да тръгне и да наводни селото.“, алармира Георги Атанасов.

А жителите на Ряхово живеят в постоянен страх, защото са преживели не е едно и две наводнения.

Веселин Паунов: Може да бъде залято навсякъде – къщи в ниските места.

За да се запълнят отворите по дигата, е необходимо първо да се премахне високата растителност. От Напоителни системи обаче са почистили едва 2 км, защото нямат пари. За да се реши проблемът, комисията ще поиска допълнително финансиране от държавата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!