BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изграждат система за управление на аварийни ситуации по река Дунав

Изграждат система за управление на аварийни случаи по река Дунав в съвместния българо-румънски участък.

Това ще стане по трансграничен проект за транспортна безопасност. За целта се предвижда да бъдат изградени три центъра – по един в Русе, Лом и Турну Мъгуреле. От около 50-60 аварийни ситуации на година, близо 60% са случаи на засядане на плавателни съдове, информира Кис 13.

Системата ще подпомага координацията на всички участници в аварийно-спасителната дейност, обясниха от изпълнителна агенция морска администрация. Залага се и на превантивна дейност за активно управление на корабния трафик. Ще може да се реагира и на по-тежки бедствия и аварии свързани с пожари, замърсявания и спасяване на пасажери от пътнически кораби.

Най-рано до края на следващата година ще бъдат закупени 2 несамоходни баржи с необходимото оборудване за извършване на аварийно-спасителни дейности дори при ледоход по река Дунав. По проекта се предвиждат и няколко технически модула за планиране и провеждане на аварийно-спасителните операции.

Системата ще позволява визуализация на разположението на всякакъв тип плавателни средства по река Дунав, за да може да се насочва незабавно необходимият ресурс при възникване на аварийна ситуация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!