BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изборните бюлетини пътуват към Русе

Днес тръгнаха и първите камиони с бюлетините за пет области – Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище.

Това каза по време на брифинг в ЦИК за местните избори на 27 октомври, говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Оттук нататък по график ще бъдат разпределени и в останалите областни градове, за да може след което те да бъдат комплектовани и за съответните общини и в деня на изборите да бъдат предадени на секционните избирателни комисии, за да може да започне подготовката за изборния ден. Общият брой на граждани на държави-членки на ЕС, които са заявили и ще участват в изборите са 770“, уточни той.

Стана ясно, че ЦИК са взели принципно решение по отношение на заличаването на кандидатите, които са се отказали от надпреварата.

Второто решение на ЦИК е за сгъването на бюлетините на тези избори. Това сгъване е примерно и избирателят може по всякакъв друг начин да сгъне бюлетината, но условието е да бъдат видими частите, които са предназначени да бъдат видими за секционната  комисия.

Александър Андреев показа как става сгъването. То е същото както и в предходните избори.

Има общини, където бюлетината е доспа по-дълга. Бюлетините са направени от плътна хартия и в тази връзка от ЦИК  препоръчват избирателите добре да я сгънат, за да се избегне това тя да се отвори.

9 сдружения са се регистрирали за извършване на наблюдение на изборите в страната. По отношения на международните наблюдатели са се регистрирали само 2 сдружения. 55 сигнала и 153 жалби са постъли до момента в ЦИК, каза Андреев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!