BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засилват контрола по спазване на противоепидемичните мерки в Русе

Заместник областният управител на област Русе и заместник-председател на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19 свика спешно заседание във връзка с усложняващата се в последните няколко дни епидемична обстановка в страната и съответно констатираните нови случаи на заразени след началото на учебната година в региона.

По време на заседанието беше отчетено, че област Русе се справя сравнително добре с противодействието на разпространението на коронавируса, като възникналите огнища се овладяват своевременно. Това се дължи най-вече на бързата реакция на служителите на Регионалната здравна инспекция и респективно провежданите подробни епидемиологични проучвания. Констатирано беше, че упълномощените с контролиращи функции органи осъществяват контрол върху лицата, поставени под карантина, както и относно спазването на препоръчаните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването. Особено внимание беше обърнато на необходимостта от стриктното изпълнение на изискванията наложени в училищата, детските градини и яслите, съобщиха от областната администрация.

Докладвано беше, че са изпълнени почти всички изисквания, като са констатирани и някои пропуски, като беше даден пример за не достатъчно пълен контрол при измерването на температурата в някои градини или ясли. Освен това акцентът трябва да бъде поставен и върху работата с родителите, които да мотивират децата да спазват наложените изисквания. Присъстващите се обединиха около становището, че е необходимо, независимо от натовареността на човешкия ресурс да се активира контрола върху спазването на всички мерки, като институциите ще продължат активно да упражняват специфичните си правомощия. В резултат на упражнявания контрол от началото на пандемията за неносене на предпазни маски от страна на Областната дирекция на МВР в Русе са издадени 300 наказателни постановления, а от Регионалната здравна инспекция – 4.

Областният оперативен щаб апелира към всички институции, ангажирани в борбата с COVID-19 да провеждат мащабна информационна кампания относно разпространението на заболяването, неговата превенция и необходимостта от спазването на изкисваните противоепидемични мерки. Крайната цел на всичко посочено е опазването живота и здравето на хората и осигуряването на нормално функциониране на администрацията и бизнеса.

На днешното заседание присъстваха директорите на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова, на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, на Областната дирекция на МВР ст. комисар Теодор Атанасов, на Териториална дирекция „Национална сигурност“ Веселин Василев, представители на Дирекция „Инспекция по труда“, Регионалното управление на образованието, както и заместник-кметът по хуманитарна дейност на Община Русе Енчо Енчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!