BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна ли Топлофикация Русе реално да намаля вредните емисии?

През тази година Топлофикация Русе активно се ангажира да намали своите бъдещи въглеродни емисии и да намали своя въглероден отпечатък чрез преминаването на еко горива.

Дружеството вече обяви новата си концепция и пое ангажимент постепенно да се превърне в предприятие, което не емитира въглеродни емисии. Част от тази цел ще се реализира след подмяната на въглищата с природен газ.

За тази цел Топлофикация Русе вече инвестира в и се сдоби с три газови когенератора, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация догодина. Те ще генерират електрическа енергия от природен газ, а получената топлина ще подгрява водата, която се подава към абонатите ни. Цели 80 % от получената енергия от природен газ ще се преобразува в полезна топлинна или електрическа мощност. Това е високоефективно производство.

В изявление за Русе Медиа директорът на русенската Топлофикация инж. Севдалин Желев заяви, че опазването на околната среда е неразделна част от ангажимента на Топлофикация Русе да бъде социално отговорно предприятие. “Все по-сериозен става проблемът със замърсяването на въздуха, именно заради това трябва да се предприемат спешни действия, за да се изгради по-устойчиво бъдеще за всички. Целта ни за създаване на въглеродно неутрално производство на енергия ще послужи като основа за постигане на всички цели за устойчиво развитие на Предприятието и ще допринесе за по-чистия въздух в Русе.”, обясни инж. Желев.

По думите му в топлоцентралата предстоят големи промени, свързани с преминавето към нови по-екологични горива. Русенските енергетици ще продължават да инвестират в по-голяма енергийната ефективност и обновление на мощностите, за да произвеждат в близко бъдеще все по-екологична енергия.

Инж. Желев посочи, че считат за тяхна обществена и корпоративна отговорност да предприемат ефективни мерки за подпомагане борбата със замърсяването на въздуха. “Ние искаме нашето предприятие да бъде пример с усилията на всички за намаляване на въглеродните емисии и продължаваме да работим за подобряване на въздействието си върху околната среда чрез иновативни и екологосъобразни решения. При нас промяната реално започна. Правим реални инвестиции и реални действия. Акцентирам на думата „реални“, защото когато се говори за екология и енергетика, делата говорят повече от думите. Лесно е само да се говори, по-трудно и отговорно е настина да се правят реални неща “, заяви в заключение инж. Желев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!