BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дядо и внук възраждат хвърлянето на чук в Русе

Дядо и внук възраждат лекоатлетическата дисциплина хвърляне на чук в Русе след близо 30 години прекъсване.

11-годишният Александър Бърдаров е единственият състезател, който се занимава с този труден спорт, а негов треньор е дядо му Атанас Нейков. Възрастният мъж е един от изтъкнатите познавачи на тънкостите в хвърлянията на чук, гюлле, копие, който е създал и извел назад в миналото редица русенски състезатели до почетната стълбичка. Най-голямото му постижение е сребърният медал в хвърлянето на чук, спечелен от Сабин Христов на световно първенство, информира Русе Медиа.

Когато Атанас Нейков се оттегля преди 30 години и заминава да работи като треньор на националния отбор на Турция, тези дисциплини замират в Русе. До момента, в който преди две години внукът му не решава, че иска да тренира хвърляне на чук. Тъй като дядото не живее в Русе, се налага четири пъти в седмицата да пътува по 120 км, за да може да води тренировките на малкия Александър, когото нарича „последният мохикан“ в този спорт.

Засега двамата тренират полупрофесионално, като се надяват в скоро време да се включат в състезание и да покажат потенциала на малкия русенец. Самият Александър споделя, че е опитвал различни спортове, но хвърлянето на чук е това, което му е допаднало най-много. Амбицията му е да се доближи максимално до своя идол, който е рекордьор на България сред младежите в тази дисциплина.

След хокея на лед, за който ви разказахме наскоро, хвърлянето на чук е вторият „екзотичен спорт“, който може да се види и да се тренира в Русе. Ако знаете и за други такива спортове, които, въпреки времето и обстоятелствата съществуват не само на хартия, споделете с нас, за да можем да покажем и разкажем и за тях.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!