BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Джазът умира. Като всичко в Русе

В социалната мрежа Фейсбук русенецът Петър Иванов откровено сподели свои размисли за упадъка на нашия скъп град Русе

Ето какво пише той. Публикуваме думите му без редакторска намеса:

„Става дума за моя скъп, хубав, елегантен и европейски Русе (някои глупаци, пълно е с глупаци, го именуват в среден род, като село Пиргово, например, и целият ни град доскоро беше осеян с тъпи табели с надписи “КрасивО Русе”, Боже мили!).

И така, след като джазменът Бати Петю Парчето, най-великият русенец артист според мен, Най-Великият!, кой друг русенец е по-известен от него и кой друг е по-обичащ Русе от него?, можеше да иде където поиска по света, но остана в Русе завинаги, и си замина оттук на небето да свири на Господ Бог, Джазът, братя, в нашия град… се умълча като умиращ болник на смъртен одър.

Навремето в Русе, и то през комунизма, когато джазът беше строго забранен, беше “долна буржоазно-капиталистическа музика”, и маестро Милчо Левиев бе принуден да емигрира, Леа Иванова беше арестувана и пренасяше камъни в концлагера в Ножарево, Йълдъз Ибрахимова я прекръстиха насила на Сузана Ерова и тя си отиде в Турция и т.н., в моя град имаше цяла плеада разкошни джаз светила: Петър Петров-Парчето, великолепния Стайко Стайков, Борис Русев, Петко Тома̀нов, Александър Петров-Бербера, Иван Куртев (сина на легендарния русенски галантерист Иванчо Слепия), Илко Петров, Пламен Загоров, Петър Петров-Петуха и др. Пропуснатите да ме извинят, стар съм, не ги помня всичките.

Тук, в Русе, а чак после в София, и навсякъде, Сашо Владигеров и Тео Мусев свиреха Гершуин – Rhapsody in Blue и Concerto in F.

Тук, в Русе, имаше безкраен цикъл “Джаз и поезия” с най-големите български поети: Радой Ралин, Иван Цанев, Борис Христов, Недялко Йорданов (с 20 повторения из България), Валентина Радинска, Миряна Башева, Георги Константинов, Димитър Методиев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Бойко Ламбовски, Виктор Пасков и др.

Джаз и поезия!

Община Русе имаше свой истински общински джазов оркестър, с гордото име “Русе”, години наред плащаше заплати на джазмузикантите, всеки месец, това си беше цяло чудо невиждано през комунизма!, те обитаваха Клуба на културните дейци, едно време имаше и такова нещо в града ни, сега няма, няма и култура, какви дейци тогава?, и Операта изгоря, музикантите имаха ключ за Клуба, репетираха там, и всеки месец задължително изнасяха по поне 2-3 концерта, имаше образователни джаз концерти, включително и в многобройните тогава русенски заводи, и в училищата и т.н.

Русенските джаз музиканти свиреха в София, Пловдив, Варна, къде ли не, в цяла България.

Издаваха албуми, плочи, касети; дискове нямаше още.

Дмитрий Шостакович дълго ръкопляскаше прав (!) на Петьо Парчето.

Русенските джаз музиканти гастролираха най-успешно в Европа и по целия свят, и то по времето на Желязната завеса, представете си!

Те свиреха на фестивала „Джаз джамбуре“ във Варшава, на “Римски джазови дни” в Италия, имаха дълго турне в страните на бившия СССР, със солистка Йълдъз Ибрахимова. Оркестър “Русе” на Петю Парчето участва във Festival Internacional Cervantino в Мексико, във фестивала в Дебрецен в Унгария, в Jazz Yatra в Индия, къде ли не, и т.н.

А сега, в “града на свободния дух”, няма вече комунизъм, няма ги секретарите от ОК на БКП, ама има червен кмет с известен дядо, човек на Мирчо Спасов, и какво става?

Ами като махнем Джаз форума на Борко Петров-Парчето, който, горкият, се измъчва да направи от нищо нещо, почти без пари, с просия от този и онзи спонсор, за сведение, в Стара Загора парите за джаз са десетократно повече, във Варна също, да не говорим за селяните в София, в едно Банско парите за тамошния джаз фестивал, 22-ро издание, пък са двадесетократно (2 000%) повече от парите за русенския джаз форум, 44-то издание, то можем с прискърбие да установим, че Джазът, който, както знаем, е Музика На Свободния Дух, май в Русе… умира, и то скоропостижно, тихо и незабележимо.

В Русе, братя, сега няма нито един джаз състав, какъвто и да е той!

Е, има на магия временен студиен младежки “Джаз синдикат”, толкоз!

Няма го оркестър “Русе”!

Той беше с 40-годишна история.

Няма джаз музиканти!

Ама и никой нищо не прави да има, тук изключвам трогателните, подплатени с похвална лична финансова помощ, усилия на Дидо Джумалийски и на Дидо Липовански, Господ здраве да им дава!, да стимулират ученици от Музикантското училище да свирят и пеят джаз публично (споменатия “Джаз синдикат”).

Няма пари за джаз!

Парите за Джаз форума всяка година през ноември са обидно и смешно малко!

Няма “Джаз и поезия”!

Няма, с малки изключения, и ревностни почитатели на класическия джаз, на Pure Jazz!

Петю Парчето го няма!

Стайко го няма!

Боби Русев го няма…

Няма никого.

Нищо няма.

Ама има пенчовци, енчовци, йотовци, боклуци и прочие, има пясъчни фигури, за 500 000 лева, има ледени фигури, за още 500 000 лева, има тъпи рисувани от напушени наркоманки 3D фигури на Площада, и там 500 000 лева, има пари за общинските съветници, 50 на брой, има панаир на кебапчета и бира на площада, има чалга, има далавери по Мартенските музикални дни, има крадене, отвсякъде, миризми и боклуци навсякъде и т.н.

Което, като факт, между нас казано, никак не е за чудене, щом дълги години културата, значи и джаза също, в Русе ги управляваше един дебел продавач на… бира; сегашният зам.-кмет на червения кмет Пенчо, казват, той бил някойси Енчо, от Тутракан, комунистически кадър на екс кмета Божидар Йотов, оня с подарения мотор, дето беше сложил стобор на Паметника на свободата, който зам.-кмет Енчо сигурно като Йотов и като Пенчо от Бенгази, не блести с чак толкова много излишни култура и интелигентност, пък за обич към джаза – въобще да не говорим, пази Боже!

Те, комунистите, са така.

Джазът в Русе, братя, както впрочем и много други неща в Русе, ади да не говоря за икономиката, за екологията и за демографията на града, че ми се плаче, умира.

Това е.

На мен ми е интересно кой (кое) ще умре най-накрая, кой ще угаси тока?

Акад. Петър Иванов“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!