BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Главният туристически маршрут „Русенско поломие“ е напълно възможна мисия

По повод отбелязването на 145-годишнината от гибелта на войводата на Червеноводската чета Върбан Юрданов Върбев, 20 членa и ръководители от клуб „Приста скаут“ бяха в Поломието и направиха преход от с. Широково до мястото, където е убит войводата

Проявата бе осъществена с подкрепата на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Спортно туристическо и природозащитно дружество (СТПД) „Академик“. Оказана бе и допълнителна помощ за осигуряване на по-свободен достъп, чрез окосяване и разчистване на тревите и храстите в района на монументалния паметник-обелиск, от членове на СТПД „Академик“, начело с председателя на дружеството доц. д-р Руси Минев. Освен увлекателния и завладяващ урок по родолюбие, по време на прехода по-малките и по-големи скаути имаха възможност да научат как се полага лентова туристическа маркировка. Изпълнител бе екип на СТПД „Академик“, който постави основната част от необходимите знаци и указателни табелки от лобното място на Върбан Върбев до центъра на с. Широково, където има и друг паметник с плоча в памет на войводата.

Походниците имаха възможност да наблюдават възстановка и пресъздаване на историческите събития – действията на Червеноводската чета и гибелта на войводата – възпроизведени от сдружение Традиция, Русе. Последва посещение на пещера Орлова чука, където при среща с кметския наместник на с. Пепелина, г-н Жоро Корчев, бе окончателно уточнено трасето на маркировката от село Широково през село Пепелина до пещерата.

С това се финализира предварителният проучвателен етап от предложението на СТПД „Академик“ за обособяване на главен регионален пешеходен и вело туристически маршрут Русенско Поломие – паметна плоча ЮТС, с. Басарбово, манастир Св. Димитър Басарбовски, с. Красен, с. Божичен, Ивановски скални църкви, с. Кошов, Средновековен град Червен, с. Червен, с. Табачка, пещера Орлова чука, с. Пепелина, с. Широково, лобно място на воеводата Върбан Юрданов Върбев. Дейността е част от цялостния календар на празничните събития за честване на 75-годишнината на Русенския университет, 65 години академичен спорт и 60-годишнината на СТПД „Академик“.

Така инициативата на студентите и преподавателите от университета  бележи определен напредък в реализацията си. По този начин се мотивират действията на клубове, туристически дружества и други общности в региона за маркиране и поддръжката на туристически пътища и пътеки и за създаване на електронен регистър на поддържаните туристически маршрути на територията на природен парк Русенски Лом и област Русе.

След акциите на туристическото дружество „Приста“ и след намесата на г-н Корчев, кметският наместник на с. Пепелина, прекият път между с. Пепелина и хижа Орлова чука вече е широко разчистен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!