BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Русе отбелязаха 180 години от рождението на Стефан Караджа

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа в Русе членове на дружество „Традиция” и местното читалище „Стефан Караджа” днес отбелязаха 180 години от рождението на революционера.

Ден по-рано те честваха и годишнина от рождението на неговия съратник в борбата за свободата на България Хаджи Димитър, с когато са родени в една и съща година.

Животът и на двамата е свързан с русенския регион. На 6 юли 1868 година двамата начело на чета от 127 души минават река Дунав при село Новград. В себе си те носят три документа – Правилник на българското правителство, Прокламация до великите сили и Мемоар до султана, чиято цел е да се привлече вниманието на световната общественост към тежкото положение на българския народ под робство.

В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Черепът му се съхранява в къщата музей „Баба Тонка“ в Русе.

По повод годишнината на Стефан Караджа от читалището са издали вестник. Подготвят и изложба на оръжия от епохата на Възраждането и на книги, посветени на великия революционер.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!