BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЧК – Русе: При нас бездомните могат да се изкъпят

„В нашия център за бездомни предоставяме трапезария, хигиенни, психологически и диагностико-медицински услуги.“

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на БЧК – Русе Антоанета Ябанозова.

Още от 2010 година започнахме подкрепата за бездомни лица под различни форми. Създадохме един център, който си го наричаме център за подкрепа, консултации и социално включване за бездомни скитащи лица „Милосърдно сърце“. Първоначално той функционира като една своеобразна кризисна трапезария, която да обхване бездомните лица, които не са обхванати от приюта „Добрия самарянин“, който беше открит по-късно. Идеята беше първо да раздаваме топла храна на тези лица в много студените дни“, разказа тя.

Ябанозова обясни, че след това са установили, че те имат нужда и от един друг вид подкрепа, тоест не само от храна. „Имат една много остра нужда да ползват баня. Така установихме и беше много странно за нас, че имаше хора, които не се бяха къпали от 6-7 месеца. Тоест в този наш център предоставяме и такава услуга – те да могат да се изкъпят, да се избръснат, да получат чисто бельо“, допълни тя.

Допълнително им предоставяме и влизаме в ролята на медиатори, когато те трябва да си извадят лични документи, трябва да получат някакви диагностико-медицински услуги. Тоест ние сме свързващото звено и със здравните институции, и с другите ни административни институции. Другото, което правим в центъра е, че имаме и психологични услуги, които са абсолютно безплатни за тях и се опитваме да им окажем подкрепа и да ги ресоциализираме“, допълни тя.

Има такива случаи на хора, които са имали нужда от малко подкрепа в своя живот, в своето ежедневие, тъй като някаква травма, примерно от семейството или нещо друго, загубили са всъщност пътя и смисъла на живота си и попадат на улицата, но има и такива, на които малко подкрепа им трябва“, подчерта Ябанозова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!