BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Атанас Бобоков: Тези суми съм ги взел от една книга за най-богатите българи

Уважаеми госпожо съдия, уважаеми прокурори, аз като гледах пресконференцията, първата по телевизията, странно, че не се говори нищо за отпадъци, някакви провинения, показва се една снимка, иззета от моя дом. Но в хода на изземване съм написал собственоръчно, че тези имена, тези суми съм ги взел от една книга за най-богатите българи и съм си водил бележки, срещу нашето ние има друга сума, не можах да разбера защо никой не прочете обясненията.

Това коментира преди минути Атанас Бобоков в Специализираният наказателен съд, който разглежда мярката за неотклонение на четирима от задържаните за аферата с боклука, предаде Монитор.

Бизнесменът посочи, че в килията друг задържан се пошегувал с него, като му казал да го допише и него в този списък.

Бобоков разясни, че името му се пришива към камарите италиански боклук, с които няма нищо общо. Посочи, че са купили италиански завод, за да използват потенциала на тамошния пазар за скрап. Изкупували батерии, които след това ги натрошават, за да извлекат от тях олово, а транспортът до България се следял стриктно, тъй като товарът минавал през няколко европейски държави.

Обясни също, че Васил Богданов, който дава уличаващи показания, е работил за тях, но бил уволнен, защото бил непригоден и имал личен мотив. Бизнесменът подчерта, че е човек на 60-години с отговорности, който е осигурява 1301 работни места.

Според държавното обвинение задържаният бизнесмен е одобрявал назначенията в Министерството на околната среда и водите. Това стана ясно от пледоарията на прокуратурата пред Специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на арестувания предприемач.

Специализираната прокуратура иска от съда да остави за постоянно в ареста Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, а Васил Богданов и Айгюн Еминов да са под домашен арест. Вече е ясно, че разследващите са определили парична гаранция от 1 милион лева за Пламен Бобоков. Другите трима обвиняеми след мащабната спецакция в сряда бяха освободени срещу различни парични гаранции.

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели.

Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста.

От обвинението смятат, че Савов може да извърши и друго престъпление и затова настояват той да остане за постоянно в ареста. Магистратите са категорични, че той е бил на пряко подчинение на Живков, като в правомощията му влиза издаване на разрешителни за третиране на отпадъци, както и осъществяване на контролната дейност.

Видно от показанията на защитените свидетели, както и от останалите, става ясно, че Савов е занижил изискванията за контрол на фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци, управлявани от Бобокови. Савов е действал с користна цел, като става дума за средства в особено големи размери.

Според обвинението Савов е извършил данъчни престъпления, такива против народното здраве, както и длъжностни престъпления.

Савов е автор и на други престъпления, за които тепърва ще се събират доказателства, обяви още прокурорът по делото. От обвинението поискаха най-тежката мярка за неотклонение.

Според един от защитниците въпросните фирми на братята Бобокови не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци. По думите на адвоката на Бобокови свидетелите по делото са хора, които най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

Един от прокурорите по делото заяви пред съдебния състав, че доказателствата са все още на ранен етап, а въпреки че защитниците на Бобокови твърдят, че фирмите им не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци, свидетелите по делото най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

От държавното обвинение обясниха, че Бобокови не трябва да бъдат пускани на свобода, защото има реална опасност да се укрият или да извършат други престъпления.

В съдебната зала възникна и напрежение, след като съдията се скара на адвоката на Атанас Бобоков, че взема отношение и прекъсва заседанието, а защитникът поиска прокурорът специално да каже конкретните факти по делото, защото по думите му има разлика между Бобоков и зам.-министър Живков.

От обвинението заявиха, че по отношение на Атанас Бобоков са събрани доказателства, че обвиняемият е осъществил престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност. Магистратите обясниха, че има събрани доказателства от свидетели, явни и защитени, както и от претърсванията и става ясно, че има ясна връзка между Атанас Бобоков и Красимир Живков, както и останалите обвинени.

Установено е, че под ръководството и надзора на Атанас Бобоков са се извършвали всички назначения в РИОСВ-Плевен. Целта на всички е била насочена към генериране на огромни печалби от незаконен внос на отпадъци. Установено е към настоящия момент, че от неустановена дата Бобоков е участвал в организирана престъпна група заедно с останалите обвинени по делото.

За престъплението, към което е привлечен Атанас Бобоков, наказанието е от 3 до 10 години. Според обвинението има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като е представител и управител на множество чуждестранни дружества и разполага с огромен финансов ресурс, което му позволява да се укрие в чужбина.

А фактът, че групата е действала години наред, води до извода, че има изградени трайни престъпни навици.

Според адвокатката на зам.-министър Живков никъде в събраните доказателства от свидетели не става дума него, а за зам.-министър Кънчев. Това сочело и в документите на ДАНС, като според свидетелите именно Кънчев е давал нарежданията на РИОСВ – Плевен. Според обвинението именно Николай Кънчев е отговарял за дълъг период от време за боклука у нас. Кънчев пък е от квотата на ВМРО.

Живков пък нямал никакво право да назначава или уволнява служители, твърдят още от защитата, като назначенията ставали обикновено след конкурс.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!