BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шофьори избързаха със смяната на гумите

Хубавото време през март подведе шофьорите да започнат смяна на зимните гуми с летни. Неочакваното завръщане на зимата ги свари неподготвени и много от тях закъсаха с автомобилите си на пътя, което създаде хаос и напрежение.

Въпреки че в Закона за движение по пътищата (член 139) поставя като условие да се кара с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март“, повечето от шофьорите в Русе предпочитат да изчакат трайното затопляне на времето. Според тях най-добре е това да се прави в началото или средата на април. В противен случай може да се получи буксуване на автомобила, задръствания и неприятности по пътя, включително и пътни инциденти.

В центровете за смяна на гуми също съветват клиентите си да не бързат. Все още сутрин е студено и не е подходящо за смяна. „Температурите трябва да са поне над 15 градуса на въздуха и на асфалта и да се задържат поне една-две седмици“, казва управителят на един от центровете в Русе Мартин Петков пред камерата на Русе Медиа. Препоръката е да се следи дългосрочната прогноза за времето, преди да се сменят зимните гуми с летни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!