BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хижа „Тъжа“ е много тъжна

На изток от връх Ботев в Стара планина има една хижа с тъжно име – хижа „Тъжа“

Едва ли тези, които са я кръщавали обаче, са подозирали колко точно ще се окаже името ѝ след години. И колко отчайващо ще е състоянието на най-близката хижа до върха по билото, пише  Glas.bg  . Изданието публикува разказа на една млада българка, обичаща планината, която преди часове е имала „щастието“ да потърси подслон в най-тъжната хижа в България:

Скъпи приятели, вчера се върнахме от Стара планина на 6-дневнен поход до връх Ботев, като маршрутът ни минаваше неизбежно през хижа Тъжа. Хижата е построена през далечната 1945 година и ежедневно оттам минават много хора, които разчитат на подслон и топла храна, тъй като следващата и предишната хижа са на поне 5-6 часа път. Освен това оттам минава международният маршрут Ком – Емине.

Проблемът е, че никой не дава пари за ремонт, поддръжка и подновяване на тази важна постройка/подслон. Хижарят Събин е там сам от 5 години, освен това е с 1 крак и 1 дървена протеза на другия, но прави всичко съвсем сам и с ентусиазъм – пере, простира, готви, чисти, зарежда провизии, гледа 2 кучета и т.н.

И също набира средства за обновяването й. Успял е да смени дограмата досега, но вътре е много старо всичко, леглата, одеялата и възглавниците са отпреди 40-50 години най-вероятно. Трябва да се сложи и гипскартон на стените, тавани, всичко е старо! Искал да я вземе под аренда и да вложи парите от нощувките в ремонт, но не му я дали, държат го на минимална работна заплата и взимат всичко останало.

Има отворена дарителска сметка в ДСК за ремонт на хижа Тъжа на името на хижаря Събин Христов Петров IBAN: BG32STSA93000026082038

BIC: STSABGSF

Медията  Glas.bg твърди, че хижа Тъжа се стопанисва от Туристическо дружество „Приста” в Русе. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!