BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удостоиха посмъртно алпиниста Иван Томов с „Почетен гражданин на Русе“

Удостоиха с „Почетен гражданин на Русе“ директора на „Мартенски музикални дни“ и посмъртно алпиниста Иван Томов

Церемония по връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“ се състоя на празника на Русе – 6 май. С решение на Общинския съвет са удостоени дългогодишният директор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдаров и посмъртно алпинистът Иван Томов.

Председателят на Общински съвет в Русе Иво Пазарджиев и кметът на града Пенчо Милков връчиха званията на Ива Чавдарова и на родителите на алпиниста Иван Томов – Юрий и Валентина Томови.

Ива Чавдарова е отличена за цялостен принос в сферата на културата. Тя ръководи вече близо 30 години успешно „Мартенски музикални дни“ – един от най-старите и реномирани фестивали в България. Международният музикален форум е основан през 1961 г. и се организира от общината. Ежегодно събира на сцената си именити артисти от цял свят, място за изява е и на млади и талантливи музиканти. Под нейното ръководство „Мартенски музикални дни“ се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

„Приемам това отличие преди всичко като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура“, каза Чавдарова.

35-годишният алпинист Иван Томов получава посмъртно званието за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма. Той загина на 17 май миналата година на слизане от четвъртия по височина връх в света – Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.

Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество „Приста“, завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите. През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява. Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

Пенчо Милков и Иво Пазарджиев заявиха, че Иван Томов трябва да бъде пример за младите хора как да постигат целите и мечтите си.

„Иван обичаше много Русе и градът му отвърна със същата любов и с това признание. Той беше честен и упорит човек“, каза баща му Юрий Томов.

Заради извънредното положение празникът на Русе се отбелязва без масови мероприятия. По тази причина общината създаде канал „Култура Русе/Ruse Culture“ в „Ютюб“. В новото виртуално място са представени 29 организации и институции, както и независими творци. Потребителите на световната мрежа могат да видят на едно място онлайн както съвсем нова продукция, така и архивни материали, създавани през годините.

По повод на празника на Русе в църквата „Свети Георги“ тази сутрин Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха празнична света литургия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!