BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скандал с реставрацията на къщата на Братя Папаманоли в Русе

Едно от най-красивите архитектурни бижута на Русе – къщата на Братя Папаманоли, е с увредени фасадни орнаменти заради неправилна реставрация

За това алармира Стефан Колев, който от 44 години е професионален реставратор и работи към Центъра за реставрация на паметници и художествени ценности към Министерството на културата.

Сградата е построена през 1897 г. по проект на арх. Едвин Пиетрицки за търговия и дом на гръцките предприемачи братя Папаманоли. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение. В момента къщата е собственост на „Нордик пропъртис“ от холдинга на Еконт експрес, които са наели реставратор за възстановителните дейности по фасадата.

„За съжаление след неговата работа, се забелязват редица нередности“ , обяснява Стефан Колев.

„Почистването върху каменната пластика е направено по груб начин с чукчета. Така се нарушава гладкостта и цялата орнаментика вече е с груба повърхност. Нарушена е формата на фризовете и корнизите. Всичко е омазано с каменно брашно“, допълва Колев. Той е разговарял с техническия отговорник на обекта – арх. Венцислав Илиев – който му обяснил, че според него, няма нарушение по орнаментиката на сградата, заради реставраторски дейности.

Стефан Колев е сезирал за проблема Община Русе и Министерството на културата.

Къщата на братя Папаманоли е една от най-красивите сгради в короната на русенската архитектура. В края на 19 век гърците живеят в Русчук и развиват активна търговска дейност. Недолюбвани обаче от русенската общественост, след грандиозен скандал, те напускат крайдунавския град, за да се завърнат в родна Гърция.

Къщата оцелява във времето в много добър вид, но не е ясно как ще изглежда занапред след направената „модерна“ реставрация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!