BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенски фирми са против наредбата за нови касови апарати

Малки фирми от Русе негодуват срещу новото задължение да се оборудват с нови касови апарати и софтуер.

Според тях промяната ще доведе до загуба на клиенти и дори фалити. Фирмите ще се включат в национален протест в София, организиран за 29 януари.

Във фирмата за канцеларски материали на Павлина Минчева работят четирима служители. Изчислява, че за да изпълни изискванията на наредбата, трябва да инвестира над 4 000 лева, информира БНТ.

Павлина Минчева, управител на търговска фирма: Ако във фирмата има три работещи компютъра, за да могат да фактурират, трябва да имаме три касови апарата. Освен това, трябва да се снабдим с нов сървър, върху който да бъде поставена тази програма. Което е една голяма инвестиция, която не може да бъде изплатена.

Ако фирмата има и сайт, както е в случая, трябва и към него да има касов апарат и сървър, а програмата също е скъпа. В крайна сметка фирмите ще загубят клиенти.

Павлина Минчева, управител на търговска фирма: Ние се отказваме от касовите апарати и преминаваме само на плащания единствено по банка, което пък води до негативно отношение на клиента, който би искал да си плати в брой.

Ресторантьорите също не са съгласни с новия софтуер, който ще дава информация към НАП на всеки 5 минути, защото може да се наруши търговската тайна.

Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Един служител в данъчното може да види доставчици, всичко което е като ценообразуване, рецепти. Утре вече не е служител на НАП – всичко това може да бъде продадено на конкурентна фирма.

От Националната агенция по приходите обаче са категорични, че няма да има отлагане на Наредбата и фирмите да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!