BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенският исторически музей ще участва в американска изложба

България е една от единайсетте държави от Югоизточна Европа, която ще вземе участие в изложбата на музея „Фийлд“ в Чикаго.

Експозицията „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“ се подготвя от три години от д-р Уилям Паркинсън, шеф на отдел Антропология в Чикагския музей и ще бъде открита през 2021 година, предава БНР.

Русенският исторически музей и музеят във Варна ще представят българската следа в историческия преглед, който проследява развитието на човека, корените на Европа и пътя на първите крале.

Експонатите, с които България ще допълни общия археологически пъзел, са две кремъчни ядра, от които са изработени редки и много ценни ножове, дълги 30-40 сантиметра, прочутото Боровското съкровище, и медният слитък във форма на волска кожа, който съвсем скоро гостува във Виена, където предизвика голям интерес. Те принадлежат на Русенския музей, но в момента са събрани в Националния исторически музей в София, където ще се направят снимките за каталога към американската изложба. Там се намира и най-старото обработено злато от Варна, което също ще бъде част от експозицията.

Проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе, припомни в „Артефир“ колко важен елемент от всяка една изложба е приложеният към нея каталог. Той има за задача да съхрани идеята, целите и значимите факти, които изложбата разкрива.

Директорът на Русенския музей направи и разлика между археолозите у нас и тези на запад. Той обясни, че фокусът на тази изложба се състои именно в това как американските учени гледат на археологията. За тях тя не е историческа наука, а част от развитието на човечеството. Това изследва и изложбата „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“.

Музеят „Фийлд“ в Чикаго е един от центровете, където българската общност в американския град намира място за своите изяви. Към този момент реализацията на мащабния експозиционен проект, който ще бъде представен там догодина, е на етап анотации.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!