BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ружди донесе нова радост за България

Ружди Ружди донесе нова радост за България и родния си град Глоджево, като спечели трета световна титла на първенството по лека атлетика за спортисти с увреждания, което се проведе в Дубай.

Състезателят се окичи със златния медал в тласкането на гюлле с резултат от 12,25 метра, постигнат в петия му опит. Той изпревари с 3 см поляка Лех Стоутман и с 10 см Небойша Дурич от Сърбия, предаде Русе Медиа.

28-годишният Ружди, който е прикован в инвалидна количка след катастрофа, е един от най-успешните атлети на България. Той има три световни титли – от Доха през 2015 г., Лондон – 2017 г. и сега в Дубай. Ружди е и четирикратен европейски шампион, а най-голямото му постижение е олимпийската титла в параолимпийските игри в Рио през 2016 г.

Почетният гражданин на Глоджево е и световен рекордьор в тласкането на гюлле с резултат 12, 47 метра, постигнат на световното първенство в Лондон. Постижението му до момента не е надминато. Негов треньор от години е Радостин Тодоров, с когото заедно преодоляват всички трудности и побеждават за радост на България и Глоджево.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!