BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Роялът на гениалния Шостакович се пази в село Николово

Селско читалище в Русенско пази безценна музикална реликва. Това е роялът, на който е свирил големият руски композитор Дмитрий Шостакович

Инструментът се съхранява повече от половин век в читалище „Пробуда“ в село Николово, което го е получило като подарък и до скоро го е използвало активно за концерти и балетни спектакли. Историята разказва Русе Медиа

Дмитрий Шостакович идва два пъти в Русе – през 1958 г. и 1965 г. През януари 1958 г. композиторът прави турне в България, а през 1965 г. гостува на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ за премиерата на операта си „Катерина Измайлова“. В Русе Шостакович изпълнява като солист своя Втори клавирен концерт с оркестъра на Русенска филхармония. Тъй като в концертната зала е нямало роял, се е наложило инструментът да бъде пренесен от репетиционната, която е била на мястото на днешния Куклен театър.

„Понеже роялът тежи 700 кг, двайсет оркестранти са го пренесли на ръка от сградата на Кукления театър до мястото, където се е състоял концертът“, разказва секретарят на читалище „Пробуда“ Канушка Попова.

Роялът попада в читалището в Николово през 1967 г. като подарък от Общинския съвет за изкуство и култура в Русе.

„Негов председател е бил един от най-успешните кметове на село Николово Атанас Пенев. Получаваме рояла при откриването на новата сграда на читалището, което развивало усилена дейност. Имало е много школи, състави за театър, за седем народни инструмента, включително и първата извънстолична балетна школа, в която танцуваха много деца, и се правеха много концерти. И когато концертите се провеждаха на тази сцена, се свиреше на рояла. И всяка година – има, няма, използван, неизползван, той се акордираше, идваше акордьор от операта и се грижеше за него. Ние също много се стараем да го пазим, да се отнасяме към него като към реликва“,казва Канушка Попова.

За младите пианисти като Николай Димитров е интересно да се докоснат до ценния инструмент. „Реших да пробвам, да видя какво е усещането, какъв е този инструмент. Макар че има какво да се поправи в него, той е хубав и доста запазен. Беше ми доста интересно да го пипна, има си тонова палитра. Аз лично съм приятно изненадан. Свирил съм в известни зали, на прекрасни инструменти, включително и на червения роял на Елтън Джон в „Роял Албърт Хол“ в Лондон. Като цяло, за един пианист е важно инструментът да бъде в топ качество, защото по този начин и удоволствието, което ще достави на публиката, е по-голямо и взаимно. Но този роял ми допадна с неговата сантиментална стойност и богата история. За мен наистина беше чест да се докосна до такъв иконичен инструмент“, споделя Николай Димитров.

От общината в Русе възнамеряват да вдъхнат нов живот на рояла и да го превърнат в музеен експонат.

„Историята е много интересна и паметна, това е просто инструмент-реликва за нас. И нашите идеи, нашите планове са свързани с това да възстановим стария блясък на инструмента, защото след толкова много години той е доста амортизиран. Да възстановим, да реновираме инструмента и да го дарим на Историческия музей в Русе, където му е мястото“, казва началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!