BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проблем с медицинския персонал в учебните заведения в Русенско

Той не е свързан с липсата на кадри

Дни преди началото на новата учебна година, много училища и детски градини нямат медицински персонал. Над 400 училища в страната остават без лекари. В тях, обаче, ще бъде направено всичко необходимо, за да не останат децата без здравна грижа, предава NOVA.

В някои училища, с помощта на общините, ще се осигурят посещения на медицински специалисти в рамките на два или три дни от седмицата. В малките населени места, директорите ще сключват договор с медицински специалисти. Детските градини без лекарски персонал са над 350. Как ще се справи системата след старта на новата учебна година?

Проблем с медицинския персонал за децата и учениците има, при това голям – призна образователният министър:

„В детските градини е по-голям. В много училища, за съжаление, нямаме такива специалисти”, каза Вълчев.

Наша проверка пък показа, че недостигът на такива кадри е по-скоро териториален. В градове като Ямбол например, текучество и липса на медицински персонал няма. Не така обаче стои въпросът в Якимово:

Нямаме нито едно медицинско лице в учебните заведения, вече от 3-та година. Просто проблемът е жесток”, смята Мариана Иванова – директор на ДГ „Слънчице“- с. Якимово.

Малко по-добре е ситуацията в детските градини в района, където са успели да запазят поне част от персонала. Но и там са притеснени, тъй като в част от групите в детската градина няма медицинско лице от февруари:

Заминаха за Англия да берат ягоди, защото заплащането е по-голямо”, добавя Иванова.

Самото заведение продължава да работи с по-малък брой сестри, които обаче обслужват останалите групи. И там обаче назрява проблем:

Едната ми сестра е на 76 години, другата е на 70 години и то ги държим единствено заради дечицата, но вече си казват – моля ви, освободете ни, не ни търсете. Цяло лято вече търсим, дори пенсионери не желаят”, обясни Иванова.

А причината всички да бягат от този вид работа е заплащането. Самите сестри обаче признават – работата е много. Учениците били на две смени, а те трудно се покриват през целия ден.

С друг проблем пък се сблъскват в Русенско, където недостиг на кадри засега няма. Всички учебни заведения и детски градини имат сестри, но почти всяка от тях работи и на втора работа, която най-често се оказва в Спешното. А там, по думите на кмета рискът от заразяване с COVID-19 се увеличава:

Ще заложим изискване, че всички специалисти на щат, ако желаят да сключат втори договор, трябва да ни съобщят”, казва Енчо Енчев., зам.-кмет на община Русе.

Към момента в общината има 3 свободни места, но от кметството заявиха, че кандидати има.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!