BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поклонихме се пред подвига на Червеноводската чета

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и с народния представител Искрен Веселинов почетоха паметта на четниците от Червеноводската чета.

Припомняме, че от 2009-та година насам всяка година родолюбиви граждани и патриотични организации скланят глава пред подвига на загиналите от Червеноводската чета. Тази година беше плануван да се проведе и четвъртия по ред „Комитски събор“, но поради извънредната епидемиологична обстановка в страната това не се състоя.

Макар и по-кратка и със значително по-малко хора програмата включваше освещаване на знамето на Червеноводската чета, както и панихида в двора на черквата на село Червена вода. Веднага след това последва тържествено изнасяне на знамето и шествие до паметника на Тома Кърджиев, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Също така всеки присъстващ имаше възможността да положи комитска клетва. Проведе се и молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

Целта на събитието е да накара посетителите да се докоснат до автентичния дух на една епоха, която на практика е създала съвременната българска държавност.

„Хубаво е, че през последните десет години патриотичните чувства се възраждат след едно дълго утопично време! Българите разбраха, че притчата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки е в основата на нашата национална идеология. Именно затова започна едно възраждане на подобни събори и инициативи, в които хората се върнаха към българските ценности и традиции. Радвам се, че едно от огнищата на това възраждане е Русе и по-конкретно събора в Червена вода. Крепете българщината и вярвайте, че Бог е с нас!“, каза пред присъстващите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а от своя страна Искрен Веселинов заяви, че подвигът на четата се състои най-вече в поетия риск и желание за национално освобождение.

Сред интересните факти е и, че всеки можеше да опита боб по хайдушки, приготвен в казан от 1936-та година, който всъщност е принадлежал на Седми пехотен преславски полк.

Програмата продължи с 26 музикални изпълнения на младежите от сдружение 4ЕТРИ. Изключително богатият им репертоар включваше песни от всяка една фолклорна област в страната. Сред тях бяха любимите за поколения българи „Лудо младо“, „Къде си, вярна ти любов народна“, „Седнала е Мара“, „Зайди, зайди“, „Еничар ходят, мамо“ и още много други.

През 2017-та година събитието се проведе под патронажа на областния управител Галин Григоров, година по-късно под егидата на вицепремиера Красимир Каракачанов, а през 2019-та година беше под патронажа на народния представител Искрен Веселинов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!