BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отличиха най-добрите пера в националния конкурс за къс разказ „Мостове”

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ днес беше представен сборникът „Тайните от прашния гардероб“ от третото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“

В тазгодишното трето издание на надпреварата голямата награда или т.нар. награда на журито, която се дава при пълно единодушие между всички оценяващи, отиде при Валентин Попов, по-известен с творческия си псевдоним Вотан за разказа му „Гардеробът“, съобщава „Бряг“

Наградата на публиката беше присъдена на Христина Делчева – Мачикян от Пловдив за разказа ѝ „Каменният дом“. „Рибешко оченце“ на Елена Павлова донесе на авторката си наградата на Дамски писателски клуб „Фортуна“, а „Какви тайни се пазят в джоба на детството“, написан от Ив-Ан Драгомирова беше удостоен с наградата на Клуб „Мечтание“. „Звездата от мазето“ и „Кутия с писма“ съответно на Магдалена Желязков и Гергана Христова получиха наградите на Дарик Радио и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Всяка година в конкурса участват между 45 и 75 текста. От тях журито отличава десетте най-добри, сред които номинира шест с допълнителни награди. Тъй като добрите текстове винаги са повече от десет, четирите организации отличават и по още два разказа.

Тази година темата на конкурса беше „Тайните от прашния гардероб“, като по нея са писали 9 мъже и 37 жени от цялата страна. Интересно е, че поради пандемията от COVID-19 и поради наложената социална изолация организаторите бяха решили да привлекат повече хора към творческото писане и именно затова бяха инициирани две предизвикателства. Първото предизвикателство – „Машина за спомени“, представляваше верижно писане на текст. В него се включиха 23-ма участници. Всеки от тях писа своята част в рамките на 24 часа и при условие, че не надвишава 1500 думи. Общият текст би могъл да се определи като новела или повест, но с 23-ма автори. Второто предизвикателство „Земя без хора“ – беше писане на разказ по зададено начало. В него се включиха осем участници. Всеки разказ започва с едни и същи 200 думи, но продължава по различен начин. В инициативите се включиха и българи, живеещи в чужбина.

Далеч не по-малко интересен факт е, че запазена марка на сборниците „Мостове“, е черно-бялата корица с червени букви. Автор на корицата тази година е Атанас Великов, а издател – ИК „Тюрзис“.

Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и с медийното партньорство на Дарик Радио.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!