BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинските съветници се обединиха в борбата със замърсяването на въздуха в Русе

На днешната сесия на Общински съвет – Русе общинските съветници се обединиха и приеха единодушно декларация за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха. Тя ще бъде изпратена до Министерски съвет на Република България и до Министерството на околната среда и водите.

Това е най-емоционалният момент за мен. Отношенията, които се наложиха, и това което, усетих, е нашето единство, което намерихме по този най-важен проблем, и благодаря на всички. Не се чувствам сам за битката за въздуха и мисля, че никой не може да отстъпи пред мощта на всички русенци, когато се обединяват.“ Това каза кметът Пенчо Милков в обръщението си към местния парламент и своите съграждани.

Ето и целият текст на декларацията:

Ние, общинските съветници от Общински съвет – Русе, единно изразяваме своето дълбоко безпокойство от липсата на съпричастност на Държавата да изпълни вменените ѝ от Закона задължения и да извърши необходимите действия за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха от промишлени източници в град Русе.

Държавата е запозната от години с фактологията и продължава да бездейства, като дори не е разположила мобилна станция за качество на атмосферния въздух, част от Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Регионалната лаборатория към ИАОС не разполага с преносима техника за замерване на органични замърсители в определените в закона и комплексните разрешителни норми, а има единствено за аварийни замервания и залпово замърсяване.

Отново в последните дни на територията на град Русе се усещат неприятни миризми на органични съединения, характерни и отделяни от емисиите на промишлените предприятия. Сигналите от гражданите са десетки и ежедневни.

Чистотата на атмосферния въздух е от изключително значение за нашата община и за хората, живеещи в нея. С особена сила това важи за малките деца, хората от третата възраст и страдащите от дихателни проблеми и белодробни заболявания. Проблемът стои пред нас, жителите на община Русе, от повече от тридесет години и все още не е решен.

Тридесет години по-късно нашият град отново е изправен пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух. Множеството сигнали на русенци за неприятни миризми и мръсен въздух и организираните през последните години протести са доказателство, че гражданското общество в Русе е готово да отстоява правото си на здравословна околна среда.

Русе иска да диша!

Настояваме да бъде осигурена в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в Русе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!