BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинските съветници не пожелаха да забранят изгарянето на отпадъци в Русе

Общинските съветници отхвърлиха искането на русенци да бъде забранено изгарянето на отпадъци на територията на общината.

Това стана на сесията, проведена на 23.01.2020 г. по предложение на Иво Пазарджиев – председател на Общински съвет – Русе.

Няколко часа преди това, общинските съветници бурно се надпреварваха да декларират, колко са загрижени за въздуха, който дишаме и как щели да направят всичко по силите им да ни го осигурят. Дори създадоха Временна комисия по екология, която щяла да реши проблема.

Че ще отхвърлят предложението ни, да бъде забранено изгарянето на отпадъци, беше ясно от гласуването им по време на комисиите.

В предложението на Пазарджиев, искането ни да не бъде прието, се сочи, че вече имало Наредба 15, която забранявала изгарянето на отпадъци. Достатъчно е да погледнеш първите редове и не е необходимо да си юрист, за да прочетеш, че тя касае само битовитге отпадъци, но не и отпадъците от промишлеността и тези, които евентуално се горят или ще се горят в ТЕЦ-а.

С две думи, не пожелаха да забранят изгарянето на отпадъци! Така гласуваха.

Преди гласуването на внесеното от Пазарджиев предложение, направих изказването на записа, с което го помолих да оттегли предложението си, а те да отложат гласуването, тъй като най-вероятно не са запознати със същността на проблема и вече има създадена комисия, която ще даде компетентно мнение.

Пазарджиев отказа да оттегли предложението си, защото в закона имало срок за произнасяне и трябвало да бъде спазен.

Не каза обаче, че срокът изтече още през м. октомври миналата година и дали ще бъде гласувано след месец е все тая.

Не се намери дори един съветник, който да предложи гласуването да бъде отложено.

Така предложението ни да бъде забранено изгаряне на отпадъци бе отхвърлено.

Искам да обърна особено внимание на всички, че виждам в лицето на новия кмет на Русе, Пенчо Милков, човекът, който наистина ще направи всичко възможно, да осигури чист въздух и здравословна околна среда на Русенци.

Неговото виждане относно причините за проблема и начина за решаването му, съвпадат с нашите.

И това не само на приказки!

След моето изказване, единствено той ни подкрепи и предложи на съветниците да отложат гласуването, за да се запознаят с проблема, като им помогне и новосъздадената комисия.

Но…никой не се вслуша в думите му.

Призовавам всички мои приятели и съмишленици, да го подкрепяме и помагаме със знания и предложения.

Решението на проблема е от компетентността на общинските съветници. Нека не го забравяме. Те правят всичко възможно да бягат от отговорност и да се крият зад държавните институции, които бездействат. Ще трябва да ги убеждаваме и притискаме да приемат решения с които да ни осигурят въздух за дишане.

Бойко Никифоров

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!