BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мнима фирма търси балъци в Русе

Непознат номер звъни на случаен принцип на русенски семейства, анкетира ги и ги кани на хипнотизираща презентация.

„Вчера получих примамливо обаждане от тел. 0988 830 827 за презентация в 13:30  и 17:00 часа в събота в хотел Космополитън.

По това което чух по телефона съдя, че става въпрос за небезизвестната туроператорска фирма Солеос Виа под патронажа на Минчо Минчев, за която господари на ефира излъчиха няколко предавания и която си смени имената и адресите многократно.“, съобщи русенец в редакцията на Dunavmost.

„Моля ПРЕДУПРЕДЕТЕ русенци да не изгорят с крупни суми пари.“, апелира господинът, пожелал анонимност.

Това удивително прилича на познатата вече схема за евтина почивка до остров Тенерифе, станала известна още миналата година.

Семейство от Бургас получава случайно обаждане от непознат номер. Гласът зад слушалката разкрива, че семейството е избрано на случаен принцип от извадка с телефонни номера, предоставена от съответния мобилен оператор – като семейство, което да бъде анкетирано за това колко често и къде ходи на почивки.

„Задават няколко въпроса: ходите ли на почивки, колко често си го позволявате, колко са членовете на семейството ви и т.н. Не са искали никакви лични данни. Накрая на анкетата ми заявиха, че отговорите ми ще послужат за участието ми в томбола с награди”, разказва бургазлийка през месец март 2018 година, цитирана от Флагман.бг.

След малко повече от месец, бургазлийката получава второ обаждане, също от непознат номер (0988 830 827). Обясняват ѝ, че номерът ѝ е бил изтеглен на томбола и печели награда. За да я получи обаче трябва да отиде на специална презентация на въпросната фирма, която ще се състои в бургаския хотел „Аква”. 

Тя е успяла да разкрие по-голямата част от потенциалната измама. Проверка на Флагман.бг достигна до същите като нейните заключения.

Компанията, която организира събитието (името ще запазим в тайна, но сме готови да го предоставим на разследващите органи, б.а.), е формална собственост на сърбин, но той пък често сменя фирмите, адреса и телефоните си през приблизително 2 месеца.

Винаги обаче работи по един и същи начин. Първо се „опипва почвата” по телефона с въпросната анкета. Всъщност томбола няма, а всеки, получил обаждане в първия етап, получава такова и във втория, както и „покана за фирмена туристическа презентация с награди“.

Оказва се, че искат присъствието на двамата съпрузи, защото събитието, което провеждат е някаква форма на хипноза. Лекторите им владеят отлично риториката, обаятелни и убедителни са.Ако единият от двамата „клъвне” шансът да бъдат измамени става двойно по-голям. Предлагат атрактивни почивки в чужбина. Показват цените на конкурентните фирми, а после показват и тяхната, която е в пъти занижена. Накрая разбира се искат капаро – около 500 лева, за да били „задействали процедурите по резервация”. Има поне 20-ина измамени досега и изглежда държавата е с вързани ръце, тъй като фирмата сменя адреса и регистрацията си”, допълва бургазлийката, която е категорична, че въпросната ситуация е измама.

Третият етап е прибирането на „капарото” и преместването на офиса на фирмата, за да загубят хората следите им. Това вече се е случвало няколко пъти. Оказва се, че дейността на въпросните лица е в полезрението на различни институции от години, но все още по въпроса не е направено нищо.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!