BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на свинската чума в Русе

Няма помен от смрадта от загробените над 93 000 прасета край Русе.

Крайдунавският град бе сред най-жестоко пострадалите области в цялата страна, където бяха евтаназирани и загробени над 93 000 прасета. Вече няма и помен от смрадта от труповете на убитите животни, която вдигна на бунт четири села в района – Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина.

Това увери настоящият кмет на село Бабово Пламен Пенков, който бе преизбран на местните избори за нов мандат, пише „България Днес„.

„Преди при порив на вятъра сутрин и вечер се усещаше на отделни места действително неприятна миризма. Но след сигнали на хората се направи допълнително запръстяване, тъй като почвата спадна и след като се изсипа допълнително количество, вече няма проблем“, обясни пред вестника управникът на селото.

Близо до Бабово в отводнен язовир са загробени всичките над 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който бе засегнат от африканската чума. Повече от цял месец след загробването на животните към близките села се носеше невъобразима смрад на мърша при повей на вятъра. Най-осезаемо местните жители усещали противния мирис рано сутрин и привечер.

„Сега вече е по-добре. Живее се. Дали задето застудя, или заради изсипването на още земя отгоре – не знам. Но ще се оцелее“, споделят жители от Бабово и Пет кладенци.

От агенцията за безопасност по храните в Русе са категорични, че площадките, където се загробват прасетата, се наблюдават постоянно и се полагат грижи всички процедури да се спазват по закон. Общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми в Русенско е 93 160.

Междувременно много от местните жители, които сами заклаха домашните си прасета заради заразата, вече са изяли пържолите, а повече случаи на африканска чума в региона скоро не са регистрирани, увери кметът на Бабово.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!