BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как банките „извиват ръцете“ на кредитополучателите?

Условията, които са дали банките на повечето си клиенти са следните:

„Да ние ще ти дадем 6 месеца отсрочка, но ти поемаш ангажимент до края на годината да си наваксаш тези месеци, през които не си плащал вноски. Следователно ние не ти даваме отсрочка, ние те караме наведнъж за тези 6 месеца да ни дадеш всичките пари.“

Това не е помощ по никакъв начин, заяви икономистът Иван Димитров, предаде телевизия КИС 13

В рамките на 6 до 9 месеца, бизнесът може да възстанови темповете си на работа отпреди въвеждането на извънредното положение. Според Иван Димитров обаче това може да се постигне, само при положение, че няма рестриктивни мерки.

Той бе категоричен още, че едно от най-важните неща в момента, е да се стимулира българското производство за вътрешния пазар.

Някои от сега предприетите мерките ще сработят, докато други по-скоро не, счита още Димитров. Той дава и пример с препоръката към търговските банки да отпуснат 6 месеца гратисен период за всички кредитополучатели независимо дали са физически или юридически лица.

Един от начините да се справим по-бързо с икономическите последствия и да се стимулира родното производство на стоки за българския пазар. Друго пък е да се предприемат конкретни стъпки, за да се стимулира и потреблението. Така ще има кой да купува стоките, които се произвеждат. 

Според Иван Димитров би било добре да се намали ДДС на стоки от първа необходимост и на част от услугите, за да се стимулира бизнесът и потреблението.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!