BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Змии стряскат майки с деца в квартали на Русе

Топлото време и избуялата растителност доведоха до поява на змии в кварталите на Русе.

Последният случай е от района на Русенския университет, където жители на кварталВъзраждане“ бяха стреснати от влечуго на пътя. Въпреки че общината започна да коси още в края на март, дъждовете в началото на май създават затруднения в обработката на зелените площи, информира Русе Медиа.

Появата на змии в жилищните квартали на Русе силно притеснява хората. Майки с малки деца признават, че се страхуват, когато минават покрай високата трева и бурените. Въпреки че обикновено влечугите в града не са опасни, срещата с тях предизвиква силен стрес, най-вече при жените. Хората смятат, че не се коси достатъчно, което е довело и до бум на кърлежи.

От общината обясниха, че са започнали още на 23 март по график, като първо са били парковите зони, а след тях – жилищните квартали. Обработката се прави два пъти в месеца в даден район.

Работят пет екипа, които са от 6 до 8 човека косачи, и пет екипа за събиране и вдигане на трева, които са от 10 до 15 човека с пет автомобила. Действително имаме сигнали за кърлежи, но за да бъде третирано за кърлежи и комари,  районите първо трябва да бъдат окосени. Така че след приключване на коситбата в даден район, се предвижда и третиране за кърлежи“, каза Георги Игнатов, директор дирекция „Екология и транспорт“.

Проблем са създали и валежите, обясняват от фирмата-изпълнител. Отделно в тревните площи има много боклуци, които чупят машините и забавят работата.

Всичко е навреме, просто когато вали дъжд, не може да се осъществява операцията косене. Сега вече тревата не е толкова силна, имаме големи машини, действаме по въпроса. Когато е такава голяма трева, като не видиш найлона и го повлечеш, той хваща примерно 2-3 зъба от ножа и целият ти откос върви с една „брада“, дето се вика, после трябва да се връщаш да го правиш. Камъните също трошат, железа сме имали набити. Голяма мизерия излиза по принцип, има кварталчета, където е нещо страшно“, каза озеленителят Стилиян Грозев.

От общината приканват русенци да пазят парковете, градините и зелените площи и да не ги замърсяват.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!