BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-министър иска 5 пъти по-висока санкция по проекта за ремонт на централни улици

Санкцията на Община Русе за реконструкция и ремонт на централните улици „Баба Тонка“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Славянска“ трябва да се увеличи от 5% на 25% от определените като допустими разходи

Това е становището на зам.-министъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 година Деница Николова, пише вестник „Утро“.  Договорът по проекта е сключен на 29 август 2017 година с „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД.

Тежката корекция на вече веднъж наложената финансова санкция бе обжалвана пред Административния съд.

Процедурата е белязана от три нарушения, които са констатирани, подложени на съдебен контрол и в крайна сметка на 12 декември окончателно Община Русе е санкционирана с 5% от разходите по договора. Ден по-късно обаче става ясен нов сигнал за нередност по повод отстраняването на един от участниците – „Интис“ ООД. На 24 януари Управляващият орган решава, че трябва да увеличи санкцията заради незаконосъобразната методика на оценка на кандидатите.

„Липсва правно основание за „доналагане“ на финансова корекция за достигане на 25% от БФП по договор с изпълнителя „Пътинженеринг строй“ ЕАД. По същината си това е увеличение на вече наложена финансова корекция, която към момента на постановяване на оспореното решение е предмет на влязъл в сила акт. Събраха се безспорни доказателства, че отстраненият участник „Интис“ ООД е предложил цена, надвишаваща ценовото предложение и на третия класиран участник. Щом като отстраненият участник не е бил определен за изпълнител, законодателят приема, че не е налице финансово влияние и не се определя финансова корекция“, коментират в мотивите си административните магистрати, които отхвърлиха повишаването на санкцията, но решението може да се обжалва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!