BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца се докоснаха до римското наследство на Русе

Деца се докоснаха до римското наследство на Русе и региона.

Ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ се включиха в тематична работилница, която се проведе в Историческия музей.

По забавен и адаптиран за техните възприятия начин, участниците придобиха знания за крепостта „Сексагинта Приста“, нейното устройство, функции и управление. Запознаха се с експозицията на музея от римско време и откритите и изложени находки. Научиха за обредните практики, традициите и въоръжението на армията през този период. Уъркшоп за конструиране на маски помогна на подрастващите да се запознаят с наименованията, изображенията и гръцките съответствия на римските божества.

Момчетата и момичетата изградиха макет на арка, благодарение на която придобиха знания за архитектурните решения на епохата, изучаваха и сглобяваха съдове от римско време. Създадени за работилницата дрехи и аксесоари превърнаха децата в императори и красиви римлянки. Всяко дете работи по информационен лист с творчески и образователни задачи, разгръщащи темата за римското присъствие в региона.

Древноримската работилница е част от проекта „В дрехите на историята – обучение в култура“, който русенският музей осъществява с помощта на Министерството на културата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!