BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Детските градини в Русе са дезинфекцирани и очакват децата

„Детските градини в Русе ще заработят, след като родителите попълнят анкети и изявят желанието си дали децата им да се върнат или не в детските ясли или градини.

Едва тогава можем да кажем кои детски заведения ще отворят. Не можем да сме категорични, че това ще стане на 22 май, както е в заповедта на здравния министър. Въпросът е технологичен и изисква време.“

Това заяви Сашо Щерев, началник на отдел „Образование“, във връзка с връщането на малчуганите в детските заведения, предаде вестник „Бряг“.

Припомняме, че вчера здравният министър Кирил Ананиев и образователният министър Красимир Вълчев обявиха, че детските градини и ясли отварят на 22 май, като общините имат срок до 1 юни да организират възстановяването на работата им.

„Детските ясли и градини в Русе са готови, дезинфекцирани са и очакват децата. В тях няма какво да се организира, но решението е доброволно на родителите. Ще съберем директорите на детските градини и след като обсъдим с тях информацията от родителите, можем да кажем точно кога и колко ясли и градини в Русе ще отворят“, поясни още Щерев.

„Трябва ни време, за да организираме дейностите си и да приемем правилник за работа на нашата детска градина в новите условия“, заяви Скарлет Гвоздейкова, директор на ДГ „Чучулига“, цитирана от вестник Бряг.

„Едва вчера разбрахме алгоритъма на министъра, който трябва да спазваме, а сега чакаме и указанията от Общината. Веднага обаче започнахме с подготовката. Всеки детски учител ще попита чрез фейсбук родителите дали искат да пуснат децата си на градина. В момента повечето от тях са при баба, на село или по вилите. След това трябва да проверим дали дезинфектантите, които имаме, отговарят на изискванията. Трябва да се снабдим с нови маски за персонала, а шлемове изобщо нямаме, необходимо е тепърва да си ги набавим. После ще изготвим вътрешните правила, които ще бъдат задължителни за родители и учители. Те трябва да се приемат на педагогически съвет. Така че, очаква ни сериозна подготовка, но се надяваме, че за 1 юни ще успеем да отворим врати за нашите възпитаници, за да ги поздравим с празника на детето“, каза Гвоздейкова.

„Апелираме към родителите при възможност децата да останат вкъщи, да не ги водят на ясла и градина, тъй като опасността от вируса не е отминала“, каза министър Вълчев. Той посочи, че посещението няма да бъде задължително и няма да бъде обвързано със семейните и социални помощи.

Двамата министри подчертаха, че общините и кметовете най-добре познават спецификата на районите и ще преценят кога и как да отворят градините след проучване сред родителите. Анкетата на МОН сред родителите показва, че 38% са готови да пуснат децата си, но около 30% се колебаят.

По заповед на здравния министър родителите ще подписват декларация за информирано съгласие, като заявяват, че са запознати с всички мерки в градината и доброволно желаят детето им да посещава ясла или градина. Не въвеждаме максимално ограничение на децата в групите, защото очакваме да са малочислени – от 11 деца, но в най-големите градове може да са между 12 и 18, каза министър Вълчев. Той отбеляза, че броят на децата в градините традиционно намалява след края на май. По думите му, през лятото средната посещаемост пада до 50 %.

Министърът на образованието препоръча, ако времето позволява, децата да прекарват по-голяма част от деня навън в двора. Вътре в групите не може да има дистанция, но тя ще се спазва между отделните групи.

Непедагогическият персонал и учителите също ще спазват дистанция помежду си и ще бъдат с маски. Министър Ананиев съобщи, че се предвижда целево тестване – вероятно на 1000 души от работещите в ясли и градини, за да се проследи тенденцията от заболеваемостта от коронавирус.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!