BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деветата симфония на Бетовен ще огласи центъра на Русе

Деветата симфония на Бетовен, чиято „Ода на радостта“ е химн на Европа, ще прозвучи на 9 май точно в 18:00 часа в центъра на Русе.

Това ще се случи на площада пред Русенската опера като поздрав към всички русенци, избран от Международно дружество „Елиас Канети“ и Държавна операРусе за Деня на Европа.

За да бъдат спазени всички правила, наложени от извънредното положение, музиката ще звучи на запис. Изборът на изпълнители по своеобразен начин носи символиката на европейската идея, пише Русе Медиа. Той е направен през 2012 г. по време на концерт в „Роял Албърт Хол.“ в Лондон. Изпълнението е на West–Eastern Divan Orchestra, а диригент е един от основателите му Даниел Баренбойм. Оркестърът е създаден през 1999 г. от Даниел Баренбойм и академик Едуард Саид с идеята да насърчи разбирателството между Израел и Палестина и да проправи път за мирно и справедливо разрешение на арабско-израелския конфликт. Музикантите са събрани от различни страни на Близкия изток. Те са от египетски, ирански, израелски, йордански, ливански, палестински, сирийски и испански произход. Самият Баренбойм говори за направения избор така:

West–Eastern Divan Orchestra не е любовна история и не е мирна история. Той много ласкателно е описан като проект за мир. Не, не е. Няма да донесе мир, независимо дали свирите добре или не толкова добре. Оркестърът беше замислен като проект срещу невежеството. Проект срещу факта, че е абсолютно важно човекът да опознае другия, да разбере какво мисли и чувства другият, без непременно да се съгласява с него.“

В концертния запис участва Националният младежки хор на Великобритания и солистите Анна Самуил, Валтруд Майер, Михаел Кьониг и Рене Папе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!