BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Два паметника в Русе са реставрирани

Два монумента в Русе – Братската могила и Паметникът на жертвите от тоталитаризма, са реставрирани и почистени от художника-реставратор Ясен Янков в навечерието на Деня на Европа.

Денят, в който се навършват 75 години от края на Втората световна война, и който символизира мира и единението, е избран от Община Русе и твореца, за да покажат солидарността между хората, независимо от техните политически убеждения, съобщават от кметството.

Задачата за възстановяване на паметниците е възложена от общината, а грижата за монументите поема Ясен Янков.

По време на огледите на Братската могила реставраторът констатира проблеми с мраморната облицовка и липса на част от буквите върху нея. Плочите са възстановени, като Янков отлива и 17 бронзови букви, които поставя на мястото на липсващите.

Паметникът на кавалерите на съпротивата срещу тоталитаризма в Русе е другият монумент, който творецът реставрира. Въпреки че са разположени видеокамери в непосредствена близост до монумента, той също е бил жертва на вандализъм. Повърхностите му са почистени от множеството графити, а отчупените във времето ръбове, са запълнени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!